Kristiansand: — Vi har sett en markant økning i eksamensjuks dette semesteret, sier seniorrådgiver Greta Hilding ved Høgskolen i Agder (HiA).

Dersom trenden fra vårsemesteret fortsetter, får HiA 500 prosent økning i tilfeller av fusk på eksamen i år. Denne våren er rundt ti fuskesaker behandlet, mot fire totalt i 2003. Det er særlig fusk på hjemmeeksamener og større oppgaver som har økt, forteller Turid Høgetveit ved eksamenskontoret på Gimlemoen. Juksemakerne henter stoff fra oppgaver og artikler på internett og bruker det som sitt eget.

— Hvis det er stor variasjon i språket i deler av besvarelsen, er det gjerne et signal på at studenten kan ha brukt «klipp-og-lim-funksjonen». I flere tilfeller har dessuten sensorene gjenkjent deler av en oppgave som noe de har lest før. Ved nærmere undersøkelse finner man den samme teksten på internett, forteller Høgetveit.

Studenter som blir tatt for juks får eksamen annullert, og kan i verste fall bli utestengt fra å ta eksamener ved alle statlige høyskoler og universiteter i inntil ett år. Ved HiA er maksimumstraffen på ett år brukt i et grovt tilfelle av fusk hittil i 2004, mens man i tre saker har straffet studenter med utestengning i et halvt år. Leder i Studentorganisasjonen i Agder, Charlotte Antonsen , synes det er veldig trist at flere fusker, men mener høyskolen også har et ansvar.

— Studentene skal ikke fuske, men samtidig må HiA ta ansvar for å lære studentene hva som er lov og ikke når man skriver slike oppgaver. Så lenge studentene har fått god nok opplæring, er det bra at man slår hardt ned på fusk, sier Antonsen.

Seniorrådgiver Greta Hilding fremhever at fusking er et økende problem ved alle statlige høyskoler og universiteter, ikke bare ved HiA. Hun tror det skyldes stadig mer digitalt tilgjengelig fagstoff, og flere hjemmeoppgaver som følge av Kvalitetsreformen for høyere utdanning.