KRISTIANSAND: Nye kontroller Helsetilsynet har utført viser at sykehus fortsatt gir en del pasienter gale og mer lønnsomme diagnoser som utløser høyere betaling fra staten.Tilsynet har kontrollert tre tilfeldige sykehus, Sykehuset Sørlandet, Sykehuset i Molde og Sykehuset i Østfold. Det fant både feil i diagnoser, koder og pasientjournaler, skriver Aftenposten.

For to år siden ble det avdekket at Sørlandet sykehus Arendal kodet om pasientdiagnoser for å øke inntektene ved sykehuset. Sykehuset måtte betale tilbake millionbeløp, og fire ansatte fikk advarsler. Etter kontrollen av de tre sykehusene mener Helsetilsynet at også andre sykehus feilkoder diagnoser.

– Dette er svært alvorlig og kan bli farlig for pasientene. Feilaktig diagnose kan føre til feilbehandling neste gang de legges inn på sykehus. Vi har bare undersøkt tre sykehus, men det er ingen grunn til å tro at ikke det samme skjer andre steder, sier helsedirektør Lars E. Hanssen.

Ved Sørlandet Sykehus benekter de at bevisst feilkoding av diagnoser har funnet sted i fjor. De mener at alle feilkodingene har funnet sted før 2004. — Vi har lært at vi ikke skal ha fastsetting av diagnoser mot økonomi. Det er helt slutt på å stille lønnsomme diagnoser, sier klinikksjef Geir Bøler ved kirurgisk klinikk på Sørlandet Sykehus til Aftenposten.

Helsetilsynet mener blant annet at det var systematiske feil ved diagnosene ved øre- nese- og halsavdelingen i Kristiansand som førte til «dyrere» diagnoser enn pasientene hadde.

I følge VG fant Helsetilsynet 13 pasienter som hadde fått diagnosen søvnapnè, mens dette ikke kunne leses ut av journalen.

— Dette er svært påfallende. Diagnosen søvnapnè utløser nemlig betydelig mer penger enn den egentlig årsaken til at pasientene ble innlagt, sier helsedirektør Lars E. Hanssen til VG.

Tilsynet avdekket også at det i en del tilfeller var registrert én diagnose i pasientjournalen, mens kodingen av diagnosen for utbetaling av penger viste noe helt annet.

Samtlige sykehus hevder overfor Aftenposten at de ikke bevisst har satt såkalte lønnsomme diagnoser på pasienter. Feilene skyldes ifølge sykehusene at legene har vært for dårlige til å sette riktige diagnoser. (©NTB)