OSLO: Prøven ble mandag kveld spredt på internett, og på nettbaserte diskusjonsforum ble det samme kveld diskutert flittig både om rette svar og om hvorvidt publisering av prøvene var rett.

Bak offentliggjøringen står en gruppe som kaller seg Elevaksjonistene. I en e-post til NTB opplyser aksjonistene at mer enn 10.000 elever har sett prøven på internett i løpet av mandag kveld.

Elevaksjonen opplyser videre i sin e-postmelding at aksjonistene fastholder sine krav om at årets nasjonale prøver blir utsatt til neste år. Aksjonistene vil heller ikke at resultatene skal offentliggjøres på skole— eller kommunenivå, og de krever at lærerne får kompensasjon for å rette prøvene. Videre krever aksjonistene at prøvene blir laget på en slik måte at de gjenspeiler norske skole- og læreplantradisjoner, og ikke det som aksjonistene kaller «bestillingsforskning» fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

– Om ikke prøvene blir stoppet umiddelbart, vil vi legge ut de kommende prøvene for videregående i april, heter det i e-postmeldingen fra Elevaksjonen.

Rundt 60.000 tiendeklassinger skal ha prøven tirsdag. (©NTB)