ARENDAL: En 23 år gammel mann fra Froland erklærte seg ikke skyldig da rettssaken om biltyven som ble skutt på Froland før jul 2003 begynte mandag morgen i Aust-Agder tingrett.

Det var under politispesialist Harald Knutsens gjennomgang av politiets funn på åstedet der Ronny Halvorsen ble skutt 21. desember 2003, at den tiltalte 23-åringen brått reiste seg og forlot rettslokalet, melder NTB. Bildene av offeret som lå død i snøen ble tydelig for sterke.

Også moren til den drepte reagerte kraftig på bildene av sønnen som lå skutt i snøen på utsiden av bilen. Uten forvarsel gikk politimannen rett fra presentasjonen av området der dramaet utspant seg og over på nærbilder av liket i snøen. Forferdet snudde moren seg vekk fra lerretet og gjemte ansiktet i hendene.

Politiets teknikere fant spor etter de mener må være tre skudd som ble avfyrt mot bilen, slik den tiltalte har forklart at han gjorde. Mens to av skuddene gikk gjennom bilens kupé uten å treffe Ronny Halvorsen, gikk det siste rett inn i overkroppen hans og ut på den andre siden.

23-åriingen står tiltalt for å ha skutt en biltyv som prøvde å stjele familiens bil på Froland rett før jul 2003. I sin innledning sa aktor Erik Erland Holmen at tiltalte ikke hadde skutt for å treffe avdøde Ronny Halvorsen, men hadde til hensikt å stanse bilen. — Likevel var det han gjorde grovt uaktsomt, og helt mot grensen av forsettelig drap. Han skjøt tre skudd og stod i akutt fare for å treffe mennesker, også sin egen far, sa Holmen.

Den 23 år gamle tiltalte fra Froland sa i sin forklaring i retten at han ikke hadde ment å treffe sjåføren av bilen som var i flukt, men å treffe dekk eller motor for å stanse den.

— Dessuten var jeg redd for min far og hva som kunne skje med han, sa 23-åringen.

Han fortalte i retten at han og kjæresten hadde vært på byen kvelden før drapet. Han våknet neste morgen av at noen startet familiens Mitsubishi og at faren grep en hagle på et våpenstativ ute i gangen.

— Døra til soverommet mitt var åpen, forklarte han. Han hørte dessuten at biltyve krasjet inn i hans egen bil, en strøken BMW, som stod ute på gårdsplassen.

Faren løp ut, og tiltalte fulgte etter. Men først grep han etter en Sako rifle som også var i våpenstativet.

— Jeg var redd for faren min som løp ut, og tenkte ikke på å ringe politiet, sa han.

Han fulgte etter bil- og fotspor i snøen, og så at bilen holdt på å kjøre ned faren. Han siktet mot framsiden av bilen ved hjelp av et kikkertsikte, og hadde til hensikt å treffe motor eller dekk for å stanse bilen. - Jeg tenkte ikke på at skuddene kunne være farlige for sjåføren, sa tiltalte.

Han skjøt i alt tre skudd, og skudd nummer to eller tre traff Ronny Halvorsen. Tiltalte gikk så tilbake tilhuset, mens faren fulgte etter bilen og konstaterte at Halvorsen var død.

Bistandsadvokat Tor Erling Staff sa på vegne av sine klienter, Halvorsens mor og hans eget barn, at de vil be om erstatning.

Det er satt av tre dager til saken, men dette vil trolig sprekke slik at man også må bruke torsdagen.

Blant vitnene som er innkalt, er skytterkongen Harald Stenvaag (51).

Faren var først også siktet for forsettlig drap. Denne saken er imidlertid henlagt som intet straffbart forhold.