For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Bruken av kontantkort blant kriminelle, fører til at disse aktørene anonymiseres for politiet. Det skaper ofte problemer i politiets bestrebelser på å få oppklart alvorlig kriminalitet, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

— Derfor bør det bli forbudt å kunne kjøpe kontantkort slik som i dag. Regelverket overfor teleoperatørene må endres slik at kontantkort knyttes til et abonnement, sier Pedersen.

Han sitter på toppen og leder politiets arbeid for å bekjempe den alvorlige og organiserte kriminaliteten.

Dette kan de gjøre:

Politiet har fått et sett av nye metoder de siste årene for å avdekke organisert kriminalitet. I alle tilfellene er det snakk om saker med høye strafferammer før metodene kan benyttes:

Kommunikasjonskontroll (KK) er telefonavlytting. Politiet må ha kjennelse fra tingretten. Strafferammen må være ti år. Politimesteren har hastekompetanse, men saken må allerede neste dag fremmes for en dommer.

Hemmelig ransaking. Politiet må ha kjennelse fra retten. Strafferamme ti år. Politimesteren har hastekompetanse, men saken må deretter fremmes for en dommer.

Teknisk sporing er plassering av peileutstyr for eksempel på bil eller båt. Politimesteren kan beslutte dette. Ved plassering på bagasje eller person, må politiet ha kjennelse fra retten.

Anonym vitneførsel. Det kan gjøres både i etterforskningen og i retten. Dette er i saker hvor vitner er i konkret fare.

Program for vitnebeskyttelse. Det er i enkelte saker nødvendig å skaffe vitner ny identitet eller bosted.

— Problemet for oss er at det ikke er fulgt opp med penger og stillinger, slik at vi kan ta alle disse metodene i bruk. Vi er gode på kommunikasjonskontroll, men kunne gjort mye mer med mer ressurser. De andre metodene har politiet generelt brukt i liten grad av samme grunn, sier Pedersen.

Dette vil de gjøre

Men likevel slår han fast at han vil ha flere virkemidler for å bekjempe den organiserte kriminaliteten:

Forbud mot dagens ordning med salg av anonymiserte kontantkort gjennom en endring av regelverket for teleoperatørene.

Romavlytting, både for å forebygge saker og oppklare alvorlig kriminalitet som allerede har skjedd.

Mer proffe og lukkede

— De organiserte kriminelle blir mer og mer proffe, og miljøene blir mer og mer lukkede. Derfor trenger politiet utvidede virkemidler for å bekjempe dem, sier Arne Pedersen.

De kriminelle vet godt hva politiet har av metoder for å avdekke kriminalitet. Senest i Stoa-dommen som ble lest opp i Arendal fredag, kom det fram at aktørene flere ganger i de avlyttede samtalene konkret sa at telefonene deres kunne være avlyttet.

— Vi vet at kriminelle bruker kontantkort i utstrakt grad. Ofte i avlyttingsmaterialet hører vi de sier «jeg ringer på et annet nummer», og så blir det stille. Det er ikke uvanlig at vi beslaglegger opp til ti mobiltelefoner fra en enkelt person i disse miljøene.

- Må henge med

— Politiet er nødt til å henge med i utviklingen av metoder for å avdekke kriminalitet, ellers taper vi. Samfunnet må betale. Kostnaden ved å la være, er et dramatisk forverret kriminalitetsbilde, sier Arne Pedersen.

Kontantkort til mobiltelefon kan kjøpes nærmest over alt. Kontantkort er ettertraktet som tjuvgods på linje med kontanter.

Politiet vil at all kommunikasjon på mobiltelefon skal knyttes til abonnementer. Det er også Økokrim enig i.

12.000 samtaler i én sak

— Vi i Agder er flinke på kommunikasjonskontroll, men det er svært tidkrevende og ressurskrevende. Det begrenser bruken av denne metoden, sier Arne Pedersen.

I en amfetaminsak i Kristiansand tingrett tidligere i år, kom det fram at politiet hadde nærmere 12.000 registrerte samtaler mellom aktører i saken.

Etterforskningen skal sile ut hvilke samtaler som er relevante til de forhold som etterforskes.

— Slike saker går uten unntak i to rettsinstanser. Også det binder opp enorme ressurser. Verken politiet, domstolene eller overordnet påtalemyndighet er dimensjonert i tråd med denne ressursbelastningen, sier Pedersen.

Metodeutvalget i Justisdepartementet utreder nå nye forslag om hva politiet skal få adgang til å gjøre i bekjempelsen av organisert kriminalitet.

svein.versland@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.