Det mener advokat Sigurd Klomsæt, som nærmest har gjort det til en heltidsbeskjeftigelse å forsvare medlemmer av det kriminelle miljøet i Arendal.

Klomsæt sitter med en betydelig innsikt i det organiserte kriminelle miljøet i Arendal. Han mener at de organiserte kriminelle har fått operere for fritt.

— Kriminelle grupperinger har nærmest hatt overtak på politiet, sier han.

Klomsæt sier at det ikke er en kriminell organisasjon som styrer Arendal, men at det er snakk om flere grupperinger, hvor det skjer en viss utveksling av folk.

Han mener det sitter folk i kulissene og finansierer store smugleroperasjoner som krever logistikk og kapital.

— Den eneste måten å komme miljøet til livs på er å sette inn mer politi. I så måte har det vært en tragedie for Arendal at de mistet sitt eget politikammer, sier han.

Jon Hermansen, politiinspektør i Arendal og påtaleansvarlig, er ikke enig i at politiet helt har sviktet.

— Vi har jo oppklart en del saker opp gjennom årene, vi tok en del spritlaster, og vi sprengte hjullasterbanden på 90-tallet. Det svekket miljøet en del, sier han.

Arne Pedersen, kriminalsjef i Agder politidistrikt, mener at politiet må ta selvkritikk på at det kriminelle miljøet i Arendalsområdet fikk vokse.

— Den målrettede innsatsen mot miljøet burde vært satt inn tidligere, og i større omfang, sier Pedersen.

Han avviser imidlertid påstanden til Klomsæt at sammenslåingen av Agder politidistrikt har skylda.

— I dag står vi sterkere til å sette inn mer ressurser mot organiserte kriminelle. Det har vi gjort nå, og vi ser resultater av felles innsats, sier han.