KJUTTAVIGA: Lørdagens premiere for «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt» fant sted på dagen 15 år etter første forestilling — 9. juli 1990. — Foreløpig har vi en 15-årig avtale med Dyreparken, som ble skrevet for tre år siden, pluss opsjon for fem nye år. Så setter vi oss ned og skriver en ny avtale, spår Terje Formoe (55), som er godt i gang med å skrive på den nye forestillingen, på plakaten fra 2007. Etter lørdagens premiere, den første av 23 forestillinger, mottok han varm takk fra dyreparkdirektøren og stående applaus fra et begeistret publikum som hadde blitt vekselvis skremt og moret gjennom halvannen time.

— Det føles rart og det føles gøy. Tankene går tilbake til skuespillerne som sto på scenen i 1990, vi var bare seks den gangen, forteller Sabeltanns forfatter, komponist og opphavsmann.

I dag er bare én av dem igjen, Ingolf Karinen i rollen som Pelle Pirat. Formoe selv overlot kappe og sabel til skuespiller Svein Roger Karlsen i 2000. I 1990 var Sabeltann en formiddagsforestilling med plass til 1400 tilskuere. I 2005 passerer det totale publikumstallet 800.000. Skuespillerkorpset er utvidet til 17, og tribunen har kapasitet til 2500 personer med eller uten sverd i hånd.

— Det er helt fantastisk. Vi må klype oss i armen for å skjønne at vi får til disse forestillingene år etter år, sier dyreparkdirektør Reidar Fuglestad.

Om inntektene fra årets 57.500 billetter «bare» bidrar til om lag 12 av parkens 140 millioner kroner i omsetning, er Sabeltann likevel bærebjelke i parken - på linje med dyrene og Kardemomme by. I fjor hadde parken 595.000 besøkende.

Blant publikum som kommer igjen år etter år - han debuterte i fjor - er Nils Henrik Hoelfeldt Lund (3) fra Oslo. Fra første rad tok pjokken i sjørøverkappe del i forestillingen med hyppig fekting på blanke sverdet.

— Han er ikke redd i det hele tatt. Jeg tror vi kommer tilbake neste år også, forestillingen er så innmari ålreit, mener mamma Lillevi Ivarson.

Kun 1500 billetter er ledige til årets oppsetning. I år som i 2003 skal Sabeltann-forestillingen bli påskekrim for barna på TV2, og fire av forestillingene i Kjuttaviga vil i den anledning bli filmet.

vegard.damsgaard@fedrelandsvennen.no