KRISTIANSAND: Vestover, derimot, er det større håp for etternølere.

— Vi har fylt godt opp, men det er litt flere ledige plasser vestover enn det er i Kristiansand. På steder som Mandal, Farsund og Flekkefjord er det fortsatt muligheter. Det er tydeligvis populært å søke skole i Kristiansand, for der er det litt trangt nå. Men det kan hende det er noen muligheter innen almennfag, forteller Svein Bratberg, inntaksleder i Vest Agder Fylkeskommune.

Totalt er det cirka 7900 søkere til videregående utdanning i Vest-Agder. Det tallet inkluderer både søkere til skole- og lærlingplasser. 98 prosent av ungdommene med opplæringsrett har fått tilbud om plass i første inntak, mens 86 prosent av dem har kommet inn på førstevalget sitt.

Det er ikke store forandringer i hvilke fag som er populære og hvilke som er mindre ettertraktede, men litt varierer det fra år til år.

— Det har vært noen svingninger. Elektrofag, som alltid har vært et av de mest populære fagene, har i år gått litt ned, mens medie og kommunikasjon er på fremmarsj. Andre populære fag er byggfag, salg og service, idrettsfag og helse- og sosialfag, sier Bratberg. Svarfrist for første inntak er 21. juli. Mot slutten av måneden blir det klart hvor mange som takker nei, og ved andre inntak 5. august vil listene over ledige plasser være klare.

— Det er viktig at alle svarer innen fristen, ellers kan de miste plassene sine. Det varierer veldig hvor mange som velger å takke nei, de siste årene har det vært alt fra 150 til 400 nei. Men så fort vi har fått oversikt over svarene vil det komme en liste over hvor de ledige plassene er, sier Bratberg.