KRISTIANSAND: Noen unger i barnevogn fikk hylt foreldrene innom for å snappe en ballong. Og et par av Wergelandsparkens innbarka innbyggere skjenet forbi. De spurte om Høyre hadde noe varme å by stakkar, og ble henvist til fiskesuppecontaineren — riktignok med tilbud om en medmenneskelig prat etterpå.

I utkanten av den indre krets trippet en lettere oppspilt Peter Gitmark. Han så knapt et ukjent menneske blant de få fremmøte.

— Det er jo et håpløst sted vi er tildelt, sa han.

Bevæpnet med ballonger og brosjyrer skrittet han målbevisst i retning gågata - som innpisker.

På en benk satt en eldre dame og klaget sin politiske nød til Jan Tore Sanner. Det var noe annet på sekstitallet, da hun og høyrekvinnene fikk det til å svinge og Vest-Agder ble kalt det blå fylket.

Peter Gitmark vendte tilbake uten ballonger og brosjyrer - men også uten fangst.

Han entret scenen, mens Anne Berit Andersen, Inge Lønning, Jan Tore Sanner, Tore Austad småpratet og diskuterte over fiskesuppa, under paraplyene. Med publikum og hverandre.

Gitmark tok for seg to år i norgeshistorien i raske riss. 2001, da ledigheten var høy, bedriftene flagget ut, skatten var tyngende og det meste nokså håpløst. Og 2004 da gründere startet rekordmange foretak, bedriftene var vendt tilbake, skatten var lavere og veksten langt høyere enn i EU.

— Vi har snudd pessimismen. Men landet trenger mer av Høyres politikk, mer vekst og flere arbeidsplasser. At det er flere mennesker i arbeidslivet enn noen gang, er bevis på at vår politikk virker, sa han.

Og så fortalte han dagens unge om lukkeloven som Høyre fjernet for tjue år siden, før han slo fast at til og med værgudene var på valgkampåpningens side.

Et risikabelt utsagn under svangre skyer, som sekunder senere lot vannet gå. Det får være til trøst at partiets paraplyinnkjøp etter dette neppe kan beskyldes for å være en feilinvestering.

Under en av dem kosepratet Gitmark og Rolf Strømme, som etter et yrkesliv i Marvika har slått seg ned på Rarotonga i Stillehavet.

— Typisk valgkamp-fiskesuppe, her er det mye snadder, smattet Strømme.

  • Og nå har de fått en velger på fiskekroken?

— Det er på ingen måte sikkert. Jeg samler inn alle partienes programmer for å sjekke hva de gjør for pensjonistene, sa Strømme.

Da hadde Anne Berit Andersen entret scenen for å snakke om samferdsel. Både veiene og Kjevik trenger et løft, og hun forsikret at Høyre fortsatt skal være veipartiet for velgere i sør.

Etter hjemkomst til redaksjonen ringer Peter Gitmark.

— Det er jo ikke lett å konkurrere mot både Start og værgudene. Men jeg håper du fikk med deg den gode stemningen, sa han.

Dessuten skrøt alle av fiskesuppa, laget av faren til Peter Gitmark.