KRISTIANSAND: — Det er en enorm humanitær og økonomisk krise i Romania etter de to store flomkatastrofene i juli. Mange har mistet alt de eide, og behovet for hjelp er stort, sier chargé d'affaires ved den rumenske ambassaden, Anamaria Almasan.

I går var hun på besøk hos Romanias konsul i Sør-Norge, Thomas Granfeldt på Nodeland. De diskuterte blant annet hvordan folk på Agder best mulig kan gi sin støtte til flomofrene.

— Hele lokalsamfunn er lagt i ruiner. Hus, veier og jordbruk er ødelagt, og man regner med at gjenoppbyggingen vil koste en milliard euro. I tillegg kommer tapet av avlinger og faren for matmangel til vinteren. Det trengs blant annet klær, tepper, mat og penger til gjenoppbygging, forteller Almasan.

Konsul Granfeldt vil formidle kontakt dersom noen ønsker å hjelpe.

— Det finnes flere frivillige organisasjoner som nå samler inn hjelp til de flomrammede, og jeg kan formidle kontakt. I tillegg har styresmaktene i Romania opprettet bankkonto hvor man kan gi økonomisk støtte. Pengene går til de regionene som er hardest rammet, sier Granfeldt.

Kontonummer og mer informasjon finnes på den rumenske ambassadens hjemmeside.

I tillegg til arbeidet for å skaffe støtte til flomofrene, har Almasan offisielle oppdrag under besøket i Kristiansand. Hun skal holde et foredrag om Romanias integrasjon i EU ved Høgskolen i Agder. I tillegg hadde hun i går møte med fylkesrådmann og fylkeslege for å legge grunnlaget for tettere samarbeid mellom Agder-fylkene og fylker i Romania.

— Jeg opplever at sørlendinger er veldig positive til kontakt med vårt land, og ser fram til å utvikle samarbeidet mellom regioner i Romania og på Sørlandet, sier Almasan. mari.helland@fedrelandsvennen.no