KRISTIANSAND: I store frikvarter i går var det skepsis mot for mange privatskoler.

— Jeg er egentlig for slike skoler, men det spørs hvor mange det blir. Privatskolene må ikke bli så mange at de går ut over det offentlige tilbudet, sier Ditte Drehn i andre klasse musikk.

Øystein Langeland i tredje klasse drama og Lisa Enes i andre klasse drama er enige.

— Det mest negative ved privatskoler er at elevene må betale flere tusen kroner i året i egenandel. Det er ikke sikkert at alle har råd til det, mener Langeland, som er elevrådsleder ved skolen.

— Dessuten kan det bli et klasseskille mellom elever i byen, sier han.

— Ville dere søkt på private skoler hvis de hadde eksistert da dere begynte på videregående?

— Det kommer an på hva de kunne tilbudt. Med bare vanlige allmennfag, hadde jeg ikke sett noen hensikt i å gå på privatskole, sier Enes.

Ditte Drehn er enig.

— Men hvis de hadde et tilbud som ikke finnes i offentlig skole, ville jeg vurdert det. I motsatt fall hadde det bare vært å kaste penger ut av vinduet, sier hun.

— Men enkelte privatskoler sier de vil tilby elever egne bærbare PC-er?

— Nei, jeg ville ikke latt meg lokke av det. Det er andre ting ved en skole som betyr mer, og her ved Vågsbygd har vi et veldig bra tilbud, sier Enes.

Elevorganisasjonen i Vest-Agder er enda mer negativ til privatskoler.

Vi mener de kan true den offentlige skolen og da særlig skolene i distriktene. Når de private etableres i sentrale strøk, kan det bli oversøkning til disse og påfølgende nedleggelser andre steder, sier fylkesleder i Vest-Agder, Sofie Flack Fekjær.

Vidar.udjus@fvn.no