Den russiske ambassaden i Oslo sier at de vil bli flyttet over i annet skip som tilhører den russiske grensevakten. Dette skal skje i henhold til en avtale som er inngått mellom norske og russiske myndigheter, opplyser førstesekretær og fungerende presseattaché ved ambassaden, Aleksej Sjadkij, til NTB.

Kystvaktsjef Steve Olsen kan imidlertid verken bekrefte eller avkrefte at det er inngått noen avtale om å ta inspektørene over til et nytt skip.

– Vi ville ha foretrukket å ta skipet inn til norsk havn. Det ville ha gjort alt mye enklere, sier Olsen til NTB.

Inspektørene selv mener de blir behandlet bra av mannskapet på «Elektron», men sier de ikke liker hvordan situasjonen ser ut til å trekke i langdrag.

– Det er storm, så det er mye bølger. Vi prøver å ligge og sove litt, sa den ene av nordmennene til NRK tirsdag formiddag.

Gammel uenighet

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov omtalte tirsdag episoden rundt tråleren som en «krisesituasjon», ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti. Andre medier gjenga uttalelsene under Lavrovs pressekonferanse noe annerledes, men utenriksministeren la åpenbart vekt på at Norge og Russland ikke er enig om statusen til fiskevernsonen rundt Svalbard.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsket ikke å dramatisere situasjonen og viste til at saken dreier som et enkelt fartøy som har brutt fiskerireglene.

– Kystvakten og kommandoen i nord skal følge vanlig praksis overfor fiske som vi mener er i strid med reglene. Her følges saken fra time til time, og vi i UD blir holdt løpende orientert, sa Gahr Støre til NTB

Tau i propellen

Kystvakten prøvde søndag å forhindre at den russiske tråleren «Elektron» stakk av gårde ved å forsøke å vikle ei trosse rundt trålerens propell.

Pressetalsmann John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge fortalte at da «Elektron» begynte å sette opp farten med de to inspektørene om bord, ble det besluttet at en lettbåt skulle forsøke å stanse det russiske fartøyet ved å vikle trossa rundt propellen på tråleren.

– Da det ikke gikk, bestemte vi å droppe hele planen av hensyn til sikkerheten for det norske mannskapet i lettbåten, sa Lien.

Visesjefen for fiskerimyndighetene i Murmansk kalte forsøket på å arrestere trålen for «et angrep på Russlands suverenitet.»

– Vi og nordmennene har samme rettigheter i dette havområdet, sa visesjef Vadim Sokolov til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Norske myndigheter mener de har rett til å håndheve vernebestemmelsene for havområdet rundt Svalbard, også i forhold til andre lands fiskefartøy. Dette har imidlertid aldri blitt formelt anerkjent av andre nasjoner.

– Vil skjule seg

Kapteinen på «Elektra» besluttet søndag å forsøke å stikke av fra norske kystfartøyer som forsøke å arrestere skipet for brudd på en rekke fiskeribestemmelser. De to norske inspektørene befant seg om bord da «flukten» startet.

En talsmann for den russiske sikkerhetstjenesten FSB antok at kapteinen ville prøve å nå fram til en gruppe andre russiske fiskefartøyer, for å gjemme seg blant dem.

Russiske myndigheter ønsket i stedet å eskortere «Elektron» inn til Murmansk, for deretter å starte etterforskning av saken, ifølge Aleksej Sjadkij ved den russiske ambassaden i Oslo.

Kapteinen skal ha uttalt at han vurderer å legge skipet sitt på kollisjonskurs med de norske kystvaktfartøyene.

– Jeg forbeholder meg retten til å legge meg på kollisjonskurs siden jeg ikke lenger har håp om noen annen hjelp, sa kapteinen på tråleren ifølge nyhetsbyrået Ria Nosti. (©NTB)