KRISTIANSAND: — Kvinnesynet i islam passer ikke akkurat inn i det vestlige samfunnet, der også kvinner jobber og der menn lager mat, sier Ida Frivold til forstander Akmal Ali.Elevene ved 3c på Kristiansand katedralskole stilte spørsmålene de fleste lurer på da de i går besøkte moskèen i Festningsgata.- Det er mulig det ikke passer med det vestlige samfunnet, men islam er Guds leveregler og Gud kjenner menneskene best. Islam tar hensyn til at kvinnene er forskjellige fra menn, både fysisk og psykisk. Islam gir kvinnene de oppgavene som kvinnene er best egnet til og tar hensyn til at Gud har gjort det som er best for oss, svarer Akmal Ali.- Men hva er ditt syn på at muslimske menn kan ha fire koner? spør Nadeem Breivik.Forstanderen minner om at før Muhammed kom kunne mennene gjerne ha femti koner, og at de da kunne tvinges til å gifte seg. - Hvordan ble du gift?

— Da islam kom sa Gud at du bare kan ha fire koner, men at det er best å ha bare én. De som er gudfryktige mennesker er redde for å ha flere koner. Men Gud kjenner vår situasjon og når Gud har tillatt det, så tror vi det er situasjoner der du kan ha flere koner. Slik som etter en krig der det er få menn og mange kvinner i et samfunn.Elevene er i en nokså fremmed verden i moskeen. Her må jenter og gutter sitte på hver sin side. Det er merkelig nok bare det.- Hvorfor må vi sitte slik? spør Anne Trengereid.- I moskeen skal det være atskilt mellom menn og kvinner. De skal helst ikke se hverandre. Det er for å beholde fromheten og for at de menneskelige lystene ikke skal bli stimulert. Det kan ta oppmerksomheten bort fra bønnen, sier Akmal Ali.Han legger til at kvinnene skal ha tildekket hode når de går i moskeen. Men så er det også slik at kvinnene ikke trenger å gå i moskeen. De kan be hjemme. - Det er forskjell på menn og kvinner, også når det gjelder hvilke oppgaver de skal ha, sier Akmal Ali.Han nevner det å passe barn som en oppgave for kvinner.- Var det et arrangert ekteskap da du giftet deg? spør Ida Frivold.Forstanderen svarer at det var det.- Jeg fikk et bilde av henne i posten før jeg møtte henne i Oslo. Så ble vi forlovet. Året etter var vi gift, sier han. Tvangsekteskap er derimot helt mot Guds vilje ifølge forstanderen:- Arrangerte ekteskap er kun en anbefaling, og alle har en rett til å velge. Det skal respekteres hvis noen sier nei, og det er synd å tvinge noen til å gifte seg. Mange leveregler

— Alle de reglene de lever etter blir nokså fremmede for meg. De har både sine egne regler og de norske, sier Alexandra Indridadottir etter møtet i moskeen.Ole Petter Angen er en av dem som får klart svar om hvilke regler som gjelder når han ymter frempå om de ikke en gang kan smake på alkohol.- Alkohol er forbudt. Det er ikke lov å røre en dråpe. Muhammed sier at alkohol er roten til all urenhet.- Hva med homofili? spør Alexandra Indridadottir.- Det er synd. Vi tror ikke Gud har skapt noen slik. Hvert menneske er skapt naturlig. Det er miljøet som gjør at noen blir homofile, svarer Akmal Ali.Han har hatt besøk av skoleklasser i moskeen før og er vant til å svare tydelig på de fleste spørsmål. Også spørsmålet om elevene kommer til paradis når de ikke er muslimer.Sjansene ser nemlig ut til å være små:- Enhver som vil til paradis må erkjenne at Muhammed er Guds profet og at Koranen er Guds ord, svarer forstanderen.