En ny undersøkelse viser at dobbelt så mange nordmenn er opptatt av kolesterolnivået sitt i dag som i 1997. I samme periode er imidlertid forbruket av kolesterolreduserende medisin firedoblet, og folk fra Vest-Agder er blant de som bruker mest i landet.

I perioden 1997-2005 har forbruket av kolesterolreduserende medisiner eksplodert i Norge. I følge tall fra Nasjonalt folkehelseinstitutt brukte nordmenn i fjor 970 millioner kroner på denne type medisiner, og forbruket pr. innbygger er blant de høyeste i Europa. Vest-Agder var fylket med det tredje høyeste forbruket av slike medisiner pr innbygger i fjor etter Hedmark og Østfold og hadde et totalt forbruk på 37 millioner kroner. Forbruket målt i såkalte definerte døgndoser (DDD) pr 1000 innbyggere pr døgn var for eksempel på 121 i Vest-Agder, 163 i Hedmark, 86 i Troms og 110 på landsbasis.

– Mange bruker kolesterolmedisin som en hvilepute, og spiser og lever akkurat like usunt som før. Det er bekymringsfullt, sier professor i ernæring Jan I. Pedersen i en pressmedelindg.

Gjennom 80— og 90-tallet sank kolesterolnivået i den norske befolkningen jevnt og trutt. I følge ekspertene har denne nedgangen nå stanset opp. Gjennomsnittlig kolesterolnivå for Ola og Kari Nordmann er 5,8 mmol/l, mens myndighetenes anbefalte maksimalgrense er 5,0 mmol/l. Et forhøyet kolesterolnivå er den viktigste indikatoren for hjerte- og karlidelser i Norge.

Kolesterolmedisin for en milliard

Forebygg med riktig kosthold

Meningsmålingsinstituttet NorStat utførte på vegne av Mills i november en undersøkelse som er identisk med en undersøkelse utført i 1997. Den viser at mange flere er kjent med kolesterolnivået sitt i dag enn for åtte år siden, og flere ønsker også å redusere det. Problemet er i følge Pedersen at kostholdet har gått i glemmeboken som effektivt forebyggingsinstrument, og at det er et for stort fokus på kolesterolreduserende medisiner.

– Brukes som hvilepute

– Alle som går på kolesterolreduserende medisin får råd av legen sin om også å endre kosthold og livsstil. Det gir maksimal effekt av medisinen. Men stadig flere synes å bruke kolesterolmedisinen som en hvilepute, sier Pedersen. Han er bekymret over at kolesterolnedgangen har stanset opp.

– Forekomsten av overvekt og høyt blodtrykk i befolkningen er økende. Kombinert med forhøyet kolesterol øker det risikoen for metabolsk syndrom og type 2 diabetes, som igjen kan føre til økning i dødelighet av hjerte- og karsykdom, sier Pedersen.