KRISTIANSAND: — Det kom først et forferdelig smell. Så kom lukten og røyken. Da var det bare å få alle barna ut av klasserommene, forteller lærer Solveig Kallhovd.Lynnedslaget like etter klokka 09.00 i går morges førte til ekstrem varmeutvikling og branntilløp i et rom hvor det elektriske anlegget befant seg, og røyken veltet ut. Kallhovd sier at det var noen dramatiske minutter for både lærere og elever i de to andreklassene og en tredjeklasse.- Flere barn fikk seg en skikkelig støkk, og det var tilløp til panikk blant noen. Enkelte gråt og var redde. Men vi fikk alle elevene ut på skoleplassen, uten at noen ble skadet, forteller Kallhovd.Det viste seg at lynnedslaget også hadde startet brann i et bolighus et steinkast unna. Mens barna stod oppstilt i skolegården, kom brannvesenets folk og gikk i gang med slokking begge steder. I gymsalen.

Paviljongen til Sjøstrand skole ble skadet, og de tre skoleklassene måtte ta gymsalen i bruk resten av dagen. Her vanket det boller fra noen snille kjøpmenn i nærheten som ville gi elevene en liten oppmuntring.Skolens rektor Øystein Mosfjeld sier at alle foreldrene ble informert om branntilløpet samme formiddag. Alle elevene fikk dessuten et brev med seg hjem. Mosfjeld fikk selv oppleve lynnedslaget og brannen på ubehagelig nært hold.- Jeg satt på kontoret da jeg plutselig hørte et forferdelig brak like etter klokka 09.00. Jeg løp ut og fikk se at det brant i gavlen på en bolig like utenfor skolegården. Jeg løp bort for å sjekke om det var folk i huset. Mens Mosfjeld var opptatt av dette, kom en dame forbi og sa at brannalarmen hadde gått på skolen. - Jeg løp tilbake til skolen og fikk se barna som hadde kommet seg ut. Jeg løp inn i paviljongbygget for å ta en siste sjekk at alle var ute. Det var tett av røyk der inne, forteller rektoren. Uvisst

Brannvesenet kom raskt til stede og fikk avverget store materielle skader. Jan Røilid, brannvesenets overbefal på stedet, sier at brannen har startet i det elektriske anlegget både i skolebygningen og i naboboligen.- Alt tyder på at et lynnedslag har fulgt strømledningene inn i byggene og startet brannene. Heldigvis har varmeuviklingen skjedd inne i sikringsbokser og trange rom, slik at brannene ikke har fått utvikle seg så raskt, sier Røilid. Han forteller at brannene i de elektriske anleggene ble slokket med pulver og vann. For skolens ledelse skaper det hodebry at paviljongbygget er satt ut av spill.- Vi har nettopp pusset opp bygningen for 250.000 kroner, og den huser altså tre skoleklasser. Akkurat nå vet vi ikke hvor raskt vi kan ta bygningen i bruk igjen, sier Mosfjeld.Han er uansett sjeleglad for at de innøvde rutinene ved skolen fungerte da lynet slo ned, og at ingen ble fysisk skadet.- Alt fungerte etter planen. Nå har vi i hvert fall hatt en meget realistisk branndrill her på skolen, sier han.Politiet startet i går den tekniske etterforskningen av de to branntilløpene i Vågsbygd, samt en i en trafostasjon i Randesund. Karl Tore Berge, vakthavende leder på politiets operasjonssentralen, sier de foreløpige undersøkelsene tyder på at lynnedslag er årsak i alle tilfellene.