For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Vi skal seile i Skagerak et døgn før vi skal møte «Christian Radich» i Drøbak tirsdag morgen. De tre skipene seiler så i gåsegang til Oslo, hvor det blir festivitas, sier kaptein på «Sørlandet», Ivar Mortensen.

Bergensskipet «Statsråd Lehmkuhl» kom til Kristiansand i går ettermiddag for å hente «Sørlandet». Begge skipene seiler med fullt mannskap og inviterte gjester ombord.

— Vi har 65 passasjerer og 20 mannskap om bord. Mange av dem er dansker, men også tre engelskmenn er med, forklarer Mortensen.

De tre tidligere skoleskipene har selv tatt initiativ til å være med på markeringen av unionsoppløsningen i Oslo. Etter planen skal de tre skipene ankomme Oslo i morgen klokken 12 for å være med på feiringen.

I går fikk også fullriggerne overrakt fra posten hvert sitt svære frimerke med bilde av seg selv.

— Det er ikke alle forunt å komme på frimerke i forbindelse med unionsoppløsningen. Jeg håper det oppleves som en ære å komme som frimerke, sa informasjonssjef i Posten Norge, Eivind Rossen, da han overrakte frimerkene på «Fullriggeren Sørlandet» i går ettermiddag.

Hvert år gis det ut cirka tjue nye frimerker i Norge. De tre frimerkene av fullriggerne trykkes i et opplag på mellom 800.000 og en million. Alle tre kommer i en serie om århundrets øyeblikk. Frimerkene vil være i salg fra i morgen.

Da «Sørlandet» og «Statsråd Lehmkuhl» reiste fra Kristiansand, skjedde det til sang fra Fullriggeren Sørlandets Shantykor. Koret sang «The Sailor's Farewell» av Øystein Fevang mens seilskutene satte av gårde mot Skagerak.

— Vi skulle gjerne ha vært med, og det var også planen. Men for de fleste av oss var det vanskelig å få fri fra jobben midt i uka, sier dirigent i koret, Berit Haavik Nilsen. Shantykoret teller til vanlig 30 stykker. Halvparten av dem sang skipene av gårde i går.