KRISTIANSAND: Over 80 prosent av austegdene mener det er svært viktig å tenke nytt og fornye seg for ikke å miste goder. Bare om lag 17 prosent mener det aller viktigste er å hegne om tradisjonene. — Overraskende når man ser på for eksempel fylkessammenslåingsdebatten. der Aust-Agder ikke ønsker noe nytt, storfylke, sier rådgiver Roald Stigum Olsen i Vesta til Fædrelandsvennen.

Forskningsdirektør Alf Holmelid ved Høgskolen i Agder er ikke overrasket. - Dette stemmer med min erfaring innen arbeidet med nyskaping og innovasjon, sier han. Holmelid opplever at samspillet mellom fakultet for teknologi ved HiA og Aust-Agder er bedre enn med nabofylket i vest. - Det har vært mer trøkk på nyskaping og innovasjon i Aust-Agder enn i Vest-Agder. Jamfør omstillingene etter Ericsson, sier han.

Holmelid minner om at situasjonen i Vest-Agder er at dette fylket har tunge, stabile næringsveier samt en handelsnæring med stabil struktur.

— Det er en fare for at et så sterkt miljø som Kristiansand er så trygt på at det vil vokse uansett hva som skjer at folk der glemmer å tenke nytt. Men de skal konkurrrere med den store verden utenfor. Da er det ikke nok å satse på tyngdekraften, sier han.

Etter hvert mener forskningsdiretøren at tiden vil komme for mer nytenking også i Vest-Agder. - Jeg tror at Elkem vil vise nytenking og innovasjon fordi det er så stor turbulens i markedet de arbeider i. Hvis de ikke omstiller seg, så er de ute av markedet. Store bedrifter må ta ansvar og bidra til at små bedrifter øker sin kompetanse.

.