KRISTIANSAND: — Alt står om fosterguttens troverdighet. Jeg vurderer saken nå som mer alvorlig enn i tingretten. Fostergutten har levd i et trusselregime og har blitt mishandlet og vanskjøttet jevnt og trutt gjennom fire år. Dessverre går det an for to tilsynelatende normale mennesker å gjøre grusomme ting mot barn. Det er ikke noe formildende i denne saken, sa politiadvokat Hilde Almåsstø i sin avsluttende prosedyre i Agder lagmannsrett i går.

— Hvis det du sier er riktig, må det ha vært en massiv svikt i barnevernet. I dommen kan det tenkes at vi kommer til å skrive noe om barnevernet også, repliserte lagdommer Nils Ole Simonsen.

Fosterforeldreparet av chilensk opprinnelse og med bopel i Kristiansand, ble i tingretten dømt til 15 måneders fengsel for mishandlingen og vanskjøtselen av gutten.

Aktor la i lagmannsretten i går ned påstand om fengsel i to år for begge de to som er i 50-årene. En observasjon med blåmerker på ryggen, bakenden og beina i 1999, og det faktum at han sluttet å vokse da han kom i fosterhjemmet, gjør at aktor ønsker en strengere dom enn i tingretten.

«Mye rart her»

Forsvarerne Ben Fegran og Sveinung Johnsen pekte på alle usikkerhetsmomentene rundt guttens ulike forklaringer, ulike folks oppfatning av ham og hvordan barnehage og barneverntjenesten har oppfattet ham.

— Det er så mye rart her at dere ikke kan være sikre på at det han forteller er korrekt. Konsekvensen er at han må frifinnes, konkluderte Ben Fegran.

— Lagmannsretten må finne ut når gutten lyver og når han har snakker sant. De tiltalte vil oppleve sosial fordømmelse hvis de dømmes. Lagmannsretten må være ekstra sikre for å dømme dem, sa advokat Sveinung Johnsen.

Mishandlet i fire år

Aktor konkluderte med at den lille gutten har blitt mishandlet jevnt og trutt av fosterforeldrene fra han var to og et halvt år sommeren 1999 til 2003. Det groveste tiltalepunktet er at fostermor kuttet ham med kniv på oversiden av underarmen i august 2002. Åtte sener ble kuttet av mens fosterfaren holdt gutten.

Det andre tilfelle at at hånden hans skal ha blitt skåldet i badekaret av fostermor.

— Barn lyver, men de forteller også sannheten. Derfor må retten se på tilleggsmomenter som teller i samme retning. Gutten fortalte ikke historiene for å få oppmerksomhet, mente Almåsstø.

— En kvinne som passet gutten i 1999, ble oppmerksom på at han hadde blåmerker på ryggen, bakenden og på beina da hun skulle hjelpe ham på toalettet på Sørlandssenteret. Det var også spor etter slag med belte. Gutten som da var to og et halvt år, sa «mami» da hun spurte hva som hadde skjedd. Det er ingen tvil om hvem som har påført ham skadene, konkluderte Almåsstø.

Sluttet å vokse

Den nå åtte år gamle gutten ble i 1999 forlatt av sin biologiske mor og kom til fosterforeldrene. Hans vekstkurve flatet ut og steg normalt igjen først etter at han var ute av fosterhjemmet.

— At veksten stopper skjer med barn som er under ekstremt psykisk stress. Det er noe vi vanligvis ser ved barnemishandling. Han vokste ni centimeter på seks måneder da han var ute av fosterhjemmet, fortalte Almåsstø.

Hun mener det heller ikke er troverdig at gutten var påført kuttet i armen ved en sykkelvelt. Fosterforeldrene har fortalt at han falt ned av et lekestativ, senere at han hadde hatt et sykkeluhell på terrassen og skadet seg. Aktor mener kuttet i armen ble påført med kniv av de to i fellesskap.

Bistandsadvokat Anita C. J. Hekneby mener 200.000 kroner er riktig erstatning for tort og svie. Hun sammenlignet fosterguttens påførte lidelse med en voldtekt.

Dom i saken faller tirsdag.

svein.versland@fedrelandsvennen.no