MANDAL: — Tilbudet om en Egner-utstilling har vi nå. Hvis vi ikke foretar det rette grepet, slik at Egner-familien har tro på at prosjektet kan realiseres i løpet av få år, glipper den sjansen, advarer Atle Færevaag, leder for Komitéen for regionalt kulturhus/Egner-hus i Mandal.Planene om regionalt kulturhus er knyttet tett opp til ønsket om et Egner-hus som et permanent, levende opplevelsessenter. Egner-familien selv ønsker dette plassert i Mandal, hvor de har hatt sitt feriested i et halvt århundre, og hvor Thorbjørn Egner gikk med sin skisseblokk på Gismerøya, i Kleven og i Mandal.Men først må politikerne gi grønt lys. Formannskapets halvhjertede og uforpliktende bevilgning på i alt åtte millioner til Egner-hus først i 2002 og 2003, er neppe sterkt nok signal til Egner-familien, som hevder å ha andre interesserte til prosjektet.- Det gis ingen garanti for at pengene kommer. Jeg er sterkt i tvil om Egner-familien vil sitte i det uvisse og vente på om noe skjer i 2002, fortviler Atle Færevaag.For sent - igjen?

Bare Lill Tony Ramvik (Ap) ville i formannskapet gi så det monnet og foreslo 20 millioner kroner fordelt på årene 2000-2003. Her snakker hun fra hjertet som privatperson:- Mandal er alltid ti år for sent ute, alltid i etterkant. Men det er i nedgangstider man skal investere. Enten satser du, eller lar være. Dette er så viktig for Mandal at vi skal få det til. Vi kan få mye ut av Egner-huset. Dette bystyret må sette av pengene - i år 2000, ikke 2002. Da er det kanskje en barneskole vi skal bygge. Og Egner-hyttene på Gismerøya må være som de er, så de kan brukes til ekskursjoner.Ramvik etterlyser aktiv bruk av Mandals enorme kunstner-arv i markedsføringen av byen og trekker fram en tilfeldig plakat med bilder av natur:- Her kunne det vært bilde av «Brudeferden i Hardanger», malt av Tidemand - og så skulle det stå «født i Mandal» i liten skrift, spissformulerer hun ivrig og ramser opp en lang liste berømte navn byen kunne gjort mer ut av. Thorbjørn Egner er bare ett av dem.- Vi må lære å bruke kunstnerne!Turistsjef Jan Johannessen, initiativtaker til Egner-huset sammen med Aage A.Wilhelmsen, er enig. Johannessen mener «den lille byen med de store kunstnerne» må satse, så man kan vise vei til noe når folk spør hvor kunstnerne er.- Du selger ikke Mandal med bare Sjøsanden. Det gjorde vi før, men nå må andre ting til. Vi må på banen for å knytte kontakter med Kardemomme by i Kristiansand. Mandal har sagt i strategisk næringsplan at reiseliv er satsingsområde. Men ingen kan vokse uten å så. Vi må skape noe utenom turistsesongen. Da er Egner-huset helt klart et fyrtårn.Turistsjefen sammenligner sin oppgave med en bedrift som blir bedt om å øke omsetningen med ti millioner, men bare får selge gamle produkter som kundene ikke vil ha. Egner-huset kunne være et nytt produkt som ville trekke folk til byen.- Fra Danmark pøses inn dagsturister som besøker Kardemomme by. Tenk deg at fire mil unna sitter vi med hele utstillingen, så kunne danskene tatt en langweekend i stedet!Dårlige kår for kulturlivet

Atle Færevaag understreker at kulturhuset vil være et møtested for Mandals befolkning, og mener det er for dårlig at en by på Mandals størrelse ikke har kulturhus.- Først og fremst er det for befolkningen dette vil spille en rolle. Det vil skape liv på torvet på ettermiddags- og kveldstid, da torvet er en død plass i dag. Politikerne sier at de ikke har råd til å bruke penger på kultur, for de har så mye å bruke dem på i helsesektoren. Men dette er to sider av samme sak. Kultur gir bedre helse både mentalt og fysisk. Kulturlivet i byen har fra før dårlige kår for fremføring av musikk, teater og revy.Aage A. Wilhelmsen er mangeårig venn av Egner-familien. Etter mangfoldige års arbeid, virker det som han er i ferd med å gi opp troen på at kommunen får til noe:- Her har vi en mulighet for å få Thorbjørn Egner til Mandal. Denne mannen spilles daglig i 26 land, og her sitter vi i vår lille by og tenker overhodet ikke. Jeg finner ikke ord!