Ungjenta fikk pucken i hodet etter nordmannens skuddforsøk i lørdagens NHL-kamp for Columbus Blue Jackets, og det kostet henne livet. Onsdag slo obduksjonslegen fast at en ytterst sjelden skade på en pulsåre bak i hodet førte til at Cecil døde. Skaden fikk hun da hodet ble slynget bakover av pucken.7.40 minutter inn i kampen mot Calgary Flames krysset Shampo blueline i stor fart og prøvde seg med et slagskudd idet han nådde sirkelen ved droppunktet på venstre side av banen. Calgary-backen Derek Morris holdt fram kølla for å hindre ham. Pucken endret retning på kølla, fløy over keeper Roman Tureks mål og fortsatte opp på tribunen.

Der sneiet den en tilskuer før den fortsatte til rad 19 i seksjon 121, i hjørnet av kortsiden, og traff Brittanie Cecil i venstre tinning.

Forsto ikke

Først virket ikke skaden særlig alvorlig. Verken spillerne, publikum eller presse forsto at de nettopp hadde vært vitne til en tragedie. Cecil fikk behandling på en førstehjelpsstasjon i hallen og ble sendt til Children¿s Hospital for å sys i et blødende sår.

¿Hun virket først helt klar, men så ble hun litt "rotete", sa Larry Young til avisen Columbus Dispatch. Han fikk pucken i hodet etter at den traff Cecil, og fikk også behandling samme sted som henne.

¿Hun var våken og mobil, og det virket som hun bare trengte kosmetisk legehjelp. Det var ingen nevrologiske symptomer som varslet om at det var noe alvorlig galt, sa dr. John Drstvensek til avisen. Han er leder for teamet som sørger for førstehjelp i Nationwide Arena.

Men snaut to døgn senere, klokka 17.15 lokal tid mandag, døde Brittanie Cecil på sykehuset. På oppfordring fra familien vil ikke sykehuset kommentere skaden, behandlingen eller dødsårsaken.

Første dødsfall

Cecil, som ville fylt 14 år onsdag, var fotballspiller og heiagjengleder på sin skole i West Alexandra, 14 mil vest for Columbus. Hun var på helgebesøk hos sin far, og i anledning bursdagen hennes hadde han sikret dem plass blant de 18.136 tilskuerne på arenaen som var fullsatt for 51. kamp på rad.

National Hockey League bekrefter at Cecil er den første tilskuer som har mistet livet etter å ha blitt truffet av en puck siden ligaen ble startet i 1917 ¿ selv om pucken statistisk havner oppe på tribunen tre til sju ganger i hver kamp.

Patologen som obduserte Cecil slo fast at et brudd på hodeskallen forårsaket av pucken ikke var dødsårsak. Derimot ble en blodåre bak i hjernen skadet av den raske hodebevegelsen, og det forårsaket en "ond sirkel" som førte til hevelse i hjernen og til sist død.

Blue Jackets ga Shampo og de øvrige spillerne beskjed om ikke å uttale seg om ulykken, men nordmannen snakket likevel ut til flere norske aviser.

¿Jeg har det fryktelig vondt. Jeg føler med familien hennes. Dette er en dypt tragisk hendelse, sa Shampo, som selvsagt ikke kan klandres for det inntrufne.