KRISTIANSAND: — Det er stor sannsynlighet for et nytt flertall på Stortinget ved valget. Men jeg er langt mindre sikker på om det betyr at SV kommer i regjering, sier Torbjørn Urfjell til Fædrelandsvennen.

SVs førstekandidat ved stortingsvalget i Vest-Agder er glad for den klare fullmakten landsmøtet i Kristiansand har gitt partiledelsen til å søke regjeringsmakt. Men han frykter de drevne forhandlerne i Ap og Senterpartiet.

- Må telle fingrene

— Det blir knalltøffe forhandlinger. I Ap og Sp er det litt av noen hestehandlere, de har en helt annen kultur for dette. Vi i SV må telle fingrene våre etter forhandlinger med dem.

— Men vil det ikke bli en sterk nedtur for SV hvis partiet ikke kommer i regjering etter en eventuell valgseier?

— Det er helt avgjørende at vi får et skikkelig regjeringsdokument. Ellers vil vi bli skaltet og valtet med av et Ap som vender tilbake til gamle synder med sin vante bruk av makt.

Urfjell vil ikke stille ultimative krav som må innfris for at SV skal gå i regjering. Men han viser til viktige SV-saker som mer penger til kommunene, en mer uavhengig utenrikspolitikk i forhold til USA og et absolutt nei til EU-medlemskap og forurensende gasskraftverk.

Ingen klar grense

I fredagsutgaven av Fædrelandsvennen sa partiveteran Stein Ørnhøi at SV vil få problemer internt i forhold til regjeringsdeltakelse hvis ikke valgresultatet blir bedre enn for fire år siden (12,5 prosent).

Men Urfjell vil ikke sette noen klar grense for hvor stort SV må bli for å gå i regjering.

— Du får ikke noen 12,5 prosentsgrense av meg. Det er gjennomslaget i forhandlingene som teller, sier han.

«Drabla godt valg»

For sin egen del tror han på stortingsplass til høsten. For fire år siden manglet han bare 323 stemmer. På torgmøtet lørdag lovet Kristin Halvorsen å gjøre det hun kan for å hanke inn disse stemmene.

— De 323 som ikke stemte sist skal jeg personlig ut og finne, sa hun og lovet et «drabla godt valg» på Sørlandet.

Urfjell selv har slagplanen klar.

— Vi er godt i gang med å lage en oversikt over 323 valgmedarbeidere som forplikter seg til å prøve å skaffe én ekstra SV-velger hver.

De politiske sakene som skal sikre Urfjell disse stemmene blir først og fremst kamp mot privatskoler, sikring av de 400 statlige millionene som ennå ikke er på plass til det nye teater- og konserthuset og et nei til prøveboring i Skagerrak. Denne siste saken fikk han også partiets landsmøte med seg på.

Politisk jordskjelv

Men SV-erne i landsdelen vil ikke bare slåss for Urfjell ved stortingsvalget. Målet er et politisk jordskjelv i det tradisjonelt konservative Vest-Agder.

— Jeg håper intenst at venstresiden tar tre av de seks mandatene fra Vest-Agder. Da må Dagrunn Eriksen (KrF) belage seg på fire fri-år, sier Urfjell.

I dag har KrF og Høyre to hver på Stortinget, mens Ap har én. I tillegg kommer et utjevningsmandat ved neste valg.

— Det blir kamp mellom vår egen Sølvi G. Thomassen og Aps Kari Henriksen om venstresidens tredjemandat. Her vil Sølvis bakgrunn fra fagbevegelsen komme godt med, tror Urfjell.

Han frykter ikke at sørlandske velgere skal la seg skremme av sosialiststempelet.

— Nei, vi har ikke skremt noen velgere tidligere, i alle fall. Selv ikke da vi ble fremstilt som mer sekteriske.

Han mener sosialisme i dag i bunn og grunn handler om å velge felleskapsløsninger fremfor det han kaller særinteresser. Og avviser at SVs valgløfter vil måtte finansieres med store skatteøkninger.

— De som tjener under 350.000 kroner, vil få mindre skatt. De som tjener over en million, må betale mer.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.