OSLO: Politietterforskning av saker der våpen er involvert, viser også at det ofte er slike «norske» våpen som sirkulerer i kriminelle miljøer her i landet.

– AG-3 florerer jo i disse miljøene, og dette er jo et våpen mange er fortrolig med fra tjeneste i Forsvaret, sier Ekhaugen til NTB.

Ekhaugen sier at våpen ikke bare blir stjålet med tanke på direkte bruk. Det er også folk som stjeler våpen fordi de ønsker å skaffe seg penger ved å selge dem videre.

Lett omsettelige

– Våpen er lett omsettelige, og de går ofte gjennom flere ledd før de havner hos folk som bruker dem til å begå kriminelle handlinger. Vi ser også at det blir stadig mer våpen blant kriminelle i Norge, sier han.

Lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er skuffet og oppgitt over våpentyveriene fra Forsvarets lagre. Han krever at sikkerheten skjerpes etter våpentyveriet på Flekkerøya utenfor Kristiansand natt til søndag.

– Det er vi som får disse våpnene rettet mot oss ute på gaten. Jeg må si jeg er skuffet over at Forsvaret aldri ser ut å lære av alle tyveriene. Nå må noe gjøres med sikkerheten rundt de militære våpenlagrene, sier Johannessen til VG Nett.

Sentralisering

Pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvarsstaben sier at sikkerheten ved Forsvarets våpenlagre er et spørsmål som blir tatt alvorlig. Men våpentyveriet på Flekkerøy skjedde selv om sikkerhetsrutinene var skjerpet etter det store våpentyveriet på Jørstadmoen militærleir i fjor.

– Som et ledd i omorganiseringen i Forsvaret ser vi også på våpenlagrene. Sentralisering av lagrene er viktig for å øke sikkerheten. Tendensen er at vi går fra mange og desentraliserte lagre til sentraliserte og færre våpenlagre, sier Aamoth. Tankegangen er at det lettere å passe på færre og sentraliserte våpenlagre enn mange og desentraliserte lagre, påpeker han.

Heimevernslagrene

I Forsvaret er det viktig å ha våpenlagre der Forsvaret er til stede. For Heimevernets våpenlagre blir problemstillingen litt annerledes. Heimevernet er i motsetning til Forsvaret til stede overalt i landet og er avhengig av å ha våpen tilgjengelig i sin nærhet.

– Det er Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) som forvalter våpen og våpenlagrene her i landet, også Heimevernets lagre, og FLO blir nødt til også å se nærmere på organiseringen av og strukturen på Heimevernets våpenlagre, sier Aamoth til NTB.