BIRKELAND: — Vi prøver å skape litt stemning rundt juletrehandelen. De som ønsker å sage ned sitt eget tre skal få anledning til det, sier Ruth Beisland.

Juletrekjøperne som lørdag besøkte Beislandgården fikk en varm velkomst. Ruth Beisland stekte vafler over åpen ild, og spanderte både kaffe, kakao og julekaker. Det var også pyntet med nisser på tuner, og fra et stereoanlegg i garasjen ble det spilt julemusikk.

Vaflene smaker ekstra godt over åpen flamme. I alle fall skaper det fin stemning med kubbebål av tørrgran. Med litt sagspon dynket i diesel brant kubbene i timevis.

Velger norsk.

Blant de som lørdag fant veien til Beiselandgården var Torbjørn Bjorvatn og datteren Signe. Det var sjuåringen som fikk det siste ordet da de til slutt bestemte seg for hvilket tre som var det fineste.

— Juletreet skal helst være norsk og gjerne produsert lokalt. Det blir ikke helt det samme å ta inn og pynte et dansk tre, sier Torbjørn Bjorvatn.

Roald Rokseth ga etter for press fra kona, og kjøpte lørdag sitt første juletre av edelgran. Han ville helst hatt den tradisjonsrike norske grana som lukter skikkelig godt.- Én ting er imidlertid sikkert, og det er at det aldri vil komme et plasttre inn i vårt hus, sier Roald Rokseth.

Torunn Målen brukte lang tid på å finne sitt drømmetre. Hun satte pris på å få studere treet på rot. At den lille juletreplantasjen befant seg i en hage midt i sentrum gjorde juletrehandelen enkel.

God hjelp.

— Min manns fetter, Nils Kristen Hobbesland, har hjulpet oss med juletredyrkingen. Trærne skal både gjødsles og ikke minst kuttes og stelles underveis, sier Ruth Beisland.

— Jeg bruker å anbefale folk å prøve å dyrke sine egne juletrær i hagen, men det krever faktisk litt kunnskap og innsats for å få fram fine eksemplarer, sier Nils Kristen Hobbesland.