BYKLE: — Ruskjøring er så farlig at folk selv må ta ansvar og handle deretter, sier UP-sjef i Agder, Bjart Gabrielsen, på spørsmål om hva han anbefaler folk å gjøre om de vil ta seg litt akevitt til lutefisken.

Likevel blir det, etter det fvn.no erfarer, ikke en eneste kontroll på Hovden i romjula. Flere andre skisteder på Sørlandet blir antakelig heller ikke prioritert.

I fjor fikk 136 personer i Aust-Agder og 162 i Vest-Agder reaksjoner for kjøring i påvirket tilstand. Ikke siden i 1998 har det blitt tatt flere.

Men UP-sjefen mener det høye tallet er et resultat av at flere som er påvirket av andre rusmidler enn alkohol, blir tatt.

— Vi er blitt mer oppmerksomme på andre typer rus, og vi har utvidet kompetansen slik at flere mannskap kan teste motorførere for dette, sier Gabrielsen.

Forrige uke hadde utrykningspolitiet storaksjon mot promillekjørere på Agder. I overkant av 5000 førere ble testet. Seks hadde over 0,4 i promille og seks hadde over 0,2. — Det er ganske mye, sier UP-sjefen.

— Det høres ikke så mye ut med 12 av 5000?

— Vi må ha lov til å forvente at folk kjører uten promille når vi i tillegg er ute i media og sier at vi skal ha kontroller, svarer sjefen.