MANDAL: — Siden slutten av 1800-tallet har foreninger i Mandal hatt sterke bånd til utviklingsland, og dette engasjerer stadig Mandals innbyggere, sier Ragnar Kleiven i Fredskorpset. Han viser til engasjement innen misjonsvirksomhet slik som Haydom i Tanzania, tidligere utsendinger til Kina og Mandal Soroptimistforenings arbeid med internasjonale utdanningsprosjekter for kvinner.

— Et annet viktig kriterium for å få prisen er at mandalittene er svært gode til å samle inn midler til ulike arbeider rundt omkring i verden. Det bør nevnes at «Haydoms venner» årlig samler inn rundt tre millioner kroner, sier Kleiven.

En rekke foreninger og organisasjoner har lange tradisjoner innen bistand, misjon og lederutvikling. I tillegg er det også tungtveiende at kommunen helt siden slutten av 1980-årene har tatt imot og bosatt mer enn 400 flyktninger.

Selve prisen «Internasjonal kommune» er et kunstverk av Ragnhild Eilertsen. Det synlige beviset skal overrekkes ordføreren under en høytidelig tilstelning 16. desember.

— Vi er selvsagt takknemlige og setter stor pris på denne anerkjennelsen, sier Arve Lerum i Mandal kommune. Nå skal flere krefter settes i sving for å lage et folkelig arrangement i forbindelse med overrekkelsen. Roar greipsland