For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Våk over dette huset natt og dag, over det stedet der ditt navn skal bo, ba biskop Olav Skjevesland, og siterte 1. Kongebok 8.29 i den aller første prekenen i den splitter nye kirken til nær 50 millioner kroner.

Nær fire år er gått siden biskopen la ned grunnsteinen for det som er definert som tusenårskirken i Kristiansand. Vigslingsgudstjenesten ble tradisjonen tro innledet med prosesjon, i går med biskop, domprost, stedlige prester og lokal stab omgitt av småspeidere, barnekor, ungdomskoret Reflex og menighetens nye kirkekor.

— Ja, det er en praktfull kirke til Guds ære, en frukt av flere års målrettet arbeid. Agder og Kristiansand har fått en katedral i rød teglstein, sa biskopen i sin preken. Han ba om at Søm kirke må romme et skjebnefellesskap av pilegrimer som er underveis, noen hender å holde i for den som trådde feil.

Biskopen advarte mot å pleie fasaden, og i stedet konsentrere seg om indre verdier, det være seg både mennesker og kirke.

— Den som kommer inn i Søm kirke vil få beskjed om at de er skapt og elsket av Gud for å være Hans redskap, sa Skjevesland, som er spent på fortsettelsen:

— Det er langtidsvirkning som viser om ting står sin prøve.

Første del av fremtiden bør være fullbooket nok. 70 arrangementer er planlagt. Så mange at klokker Elin Andersen måtte nøye seg med en sterkt forkortet versjon av kunngjøringer i går. Antallet tyder i alle fall på at det nye gudshusets innhold får mer preg av arbeidskirke enn tradisjonell katedral.

I sal og alt som er av tilstøtende rom fikk menigheten høre sitt nye kirkekor urfremføre «Gloria», tilegnet nettopp dette koret av sin dirigent Konrad M. Øhrn. Et storslagent verk, akkopagnert av pauker og basuner, nettopp som Bibelen omtaler kraftfull lovsang.

Og flere hundre stemmer medvirket til salmen «Vi ser deg, Jesus», laget av menighetens egne, kapellan Asle Bjorvatn (tekst) og organist Reidar Skaaland (melodi). Sistnevnte mottok i gudstjenestelig sammenheng noe så sjeldent som stående trampeklapp etter postludiet.

Stående ovasjoner ble også arkitektene Arild Lauland og Arne Aamland samt kirkekunstner Kjell Nupen, til del.

Under den påfølgende hilsningsseremonien sa fungerende ordfører Bjarne Ugland at Randesund nå har fått et godt utgangspunkt for fremme av Guds rike i bydelen, før han overrakte Søm menighet et kunstverk av nettopp Kjell Nupen.

Fra nabomenighetene Randesund frikirke og Misjonskirken på Søm, fikk statskirkemenigheten henholdsvis andaktsbok og kompass.

lars.hollerud@fedrelandsvennen.no

Se reportasje fra TvSør. Bredbånd.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.