MOSKVA: Mattilsynet i Russland har opphevet importforbudet for fersk norsk laks fra to norske produsenter.

Lederen for det russiske mattilsynet, Sergej Dankert, sier til den russiske avisen Kommersant at importforbudet oppheves etter at russiske spesialister har inspisert anleggene i Norge.

Importforbudet for laks fra andre norske oppdrettsanlegg vil ifølge avisen bli opphevet om kort tid.

– Positivt

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) er glad for at det nå er kommet en løsning på laksestriden.

– Dette er svært positive signaler fra russisk side. Det har vært kontakt mellom norske og russiske myndigheter over lang tid, blant annet har russiske inspektører vært på besøk i Norge. Jeg forventer at importforbudet som sådan blir opphevet, sånn at eksporten av norsk laks til Russland kan gjenopptas, sier hun til NRK.

UD ikke informert

Utenriksdepartementet var ved 19-tiden påskeaften ikke blitt informert om saken, men forsøkte lørdag kveld å sjekke saken med sine kontakter i Russland.

– Vi vet ikke noe mer om dette enn det som er kommet fram i mediene. Vi har ikke fått noen offisiell bekreftelse fra Moskva, opplyser informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til NTB.

Ukjent for Mattilsynet

Mattilsynet i Norge var lørdag kveld heller ikke blitt informert om saken. Men direktør Kari Bryhni ved avdeling for forbrukerhensyn og dyrevern i Mattilsynet opplyser til NTB at den siste utviklingen i laksestriden er et resultat av inspeksjoner som russiske myndigheter nylig har gjort i Norge.

– En delegasjon fra den russiske veterinærtjenesten avsluttet for halvannen uke siden inspeksjoner i Norge. En løsning på striden nå er et resultat i forhold til disse inspeksjonene, sier Bryhni.

Inspeksjoner

Den russiske gruppen har gjennomført inspeksjoner ved settefiskanlegg, matfiskanlegg, slakterier, pakkerier og laboratorier langs kysten fra Nordland til Hordaland. Det ble ikke tatt nye prøver av laksen i forbindelse med inspeksjonene. Veterinærgruppen skulle blant annet observere hvordan kontrollrutinene fungerer i forhold til regelverket.

Russland innførte importforbud av fersk laks fra Norge fra 1. januar i år. Russerne har hevdet at det var for høye verdier av tungmetaller i den norske laksen. Mattilsynet i Norge har hele tiden tilbakevist dette, og viser til erfaringstall og jevnlige analyser som skal bekrefte at laksen ligger godt under grenseverdiene i EUs regelverk.