KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen skrev tidligere i år om Gabriel Seckamana, «Årets ansatt» hos Hennig-Olsen Is, som håpet på å bli værende etter 13 år i Norge. 36-åringen vil se sønnen (4) vokse opp.

— Han er svært langt nede, uttaler administrerende direktør Pål Hennig-Olsen til Fædrelandsvennen.

Gabriel selv ønsket, i samråd med sin advokat, ikke å kommentere dommen i går.

Tvil om identitet

Lagmannsretten fastslår i sin dom at Gabriel skal kastes ut, med innreiseforbud på fem år. De har dermed sagt seg enig i Utlendingsnemdas vedtak.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, kan politiet hente ham når som helst. Men ingen vet hvor han blir sendt:

«Så lenge Seckamanas identitet er ukjent, er det usikkert om utvisningen lar seg effektuere, og desto mer usikkert hva som vil kunne bli Seckamanas oppholdssted etter en eventuell effektuering», står det i dommen.

Identitetspapirer er nemlig kjernen i Gabriel-saken. Lagmannsretten mener han bevisst har unnlatt å gi korrekte opplysninger, og i stedet benyttet falsk identifikasjon. Det omstridte ID-kortet ble imidlertid godkjent av den rwandiske ambassade i 2006. — I Rwanda har det vært borgerkrig og folkemord. Norske myndigheter tror det bare er å søke ham opp på en computer, sier Hennig-Olsen, som er meget oppbrakt over dommen.

Uten andre papirer har Gabriel blitt bofast i Norge, uten arbeidstillatelse, i 13 år. Han har likevel kunnet arbeide som lærling og i ulønnet arbeid. Ingen har vært like lenge her til lands under slike omstendigheter.

Kan ankes

Gabriels sak er så spesiell at høyesterettsadvokat Jonas W. Myhre, som nylig startet en aksjonsgruppe for prinsipielt viktige utkastelsessaker, har valgt seg ut Gabriel som sin klient.

— Jeg ønsker ikke å uttale meg om saken på dette tidspunkt, fordi det kan skade prosessen, sier advokat Myhre.

Han har ikke gitt opp, men jobber med å skaffe et midlertidig rwandisk pass. Advokaten har bedt om opphold på humanitært grunnlag, og viser til kjennelser fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og praksis fra norsk rett. Lagmannsretten mener at utvisningen ikke er til skade for barnet.

Gabriel kan fortsatt anke saken til Høyesterett, eller prøve den for menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Utlendingsnemnda kunne ikke kommentere saken i går, fordi nemndslederen er i permisjon.