KRISTIANSAND: Fylkesskattekontoret mente Øystein Tjomsland måtte betale moms for utleie av stallplass. En dom fastslår imidlertid at slik utleie ikke er momsbelagt, dermed krevde travkusken pengene tilbake. Det fikk han ikke, og gikk til sak.

I tre år fakturerte Tjomsland sine kunder moms for utleie av stallplasser.

Da han fant ut at det ikke var momsbelagt å leie ut stallplass, ville han ha pengene tilbake fra Staten, men Staten nektet.

Nå er fylkesskattekontorets avgjørelse om å nekte tilbakebetaling opphevet av Tingretten. Videre er Skattedirektoratet dømt til å betale Tjomsland saksomkostninger på 120.000,-.

Bakgrunn

Tjomsland har i lengre tid drevet med utleie av stallplass, såkalt boksleie. Denne boksleien fakturerte han uten medverdiavgift (mva), mens treningsavgiften ble fakturert med moms.

I juli 2003 fikk Tjomsland så beskjed av fylkesskattekontoret om å fakturere boksleien med moms.

Feil å kreve moms

Imidlertid eksisterer det en dom fra Eidsivating lagmannsrett som fastslår at boksleie er avgiftsfritt, da det er å anse som utleie av fast eiendom.

Da Tjomsland fikk rede på dette, krevde han tilbakebetalt totalt kroner 416.113,— for perioden juli 2003 til juni 2006. Staten på sin side, krevde dokumentasjon for at slik avgift var blitt avkrevd av kundene, og anførte i et vedtak 5. juni 2007:

"(...) kravet er ikke funnet tilfredsstillende dokumentert for fylkesskattekontoret."

I fylkesskattekontorets vedtak om avslag, legges det også vekt på at Tjomsland ikke har kunnet legge ved skriftlige avtaler med sine kunder, og antallet hester som skal være oppstallet blir også trukket i tvil.

Fylkesskattekontoret trakk også utleieprisen i tvil, og kaller den " lite troverdig " og at det er " betydelig risiko for at de fremlagte anslagene er uriktige ".

Totalpris

Tjomsland anførte for retten at hans kunder betaler en totalpris for boksleie og treningsavgift, og at kundene ikke har fradragsrett for avgift som de betaler.

Travkusken mener dermed å ha krevd en for høy totalpris, fordi han hadde innberegnet momsen på toppen av boksleien i det totale tilbudet til sine kunder.

Fordi han ikke ønsket etterberegning fra skattemyndighetene, fakturerte derfor Tjomsland boksleien med merverdigavgift til sine kunder frem til september 2006. Men Staten ville altså ikke tilbakebetale momsen, selv om den ikke skal kreves for slike tjenester.

"Det foreligger ingen rettslige grunnlag for en tilbakebetalingsplikt," mener fylkesskattekontoret.

Medhold

Tingretten fastslår imidlertid at det er uomtvistet at saksøkeren har beregnet, innkrevd og innbetalt merverdiavgift til Staten i et omfang som i ettertid har vist seg å være for stort.

Retten kommer også frem til at fylkesskattekontoret har forsømt seg ved å ikke vurdere flere godt dokumenterte forhold.

Dermed settes fylkesskattekontorets avgjørelse til side, og saksomkostninger idømmes.