OSLO: Nå mobiliseres det rundt om i redaksjonene for å skape et bredt engasjement blant politikere, redaktører og kulturpersonligheter. Håpet er å snu styreflertallet i løpet av de ukene som står igjen til endelig undertegning av avtalen mellom morselskapet Orkla og britiske Mecom.

– Det var knappest mulig flertall under avstemningen i styret onsdag, og vi vil bruke tiden fram til avtalen er sluttført. Tidligere statsminister Kåre Willoch har uttrykt seg klart og tydelig, og vi håper at mange andre vil komme på banen, sier hovedtillitsvalgt Carine Johansen i Orkla Media til NTB.

Klubblederne i de rundt 30 Orkla-eide lokalavisene hadde telefonisk kontakt etter styremøtet onsdag. Det ble besluttet å utvide aksjonsgruppen for å styrke kampen mot bli kjøpt opp, men også for å sikre inngåtte avtaler og rettigheter.

Lamslått

Johansen forteller at mange ble lamslått av styrets vedtak og at frustrasjonen er stor i mange avishus. Hun innser at det er lite myndighetene kan gjøre med selve salget, men de ansatte har langt fra gitt opp å få snudd styreflertallet.

Representanter for de ansatte skulle torsdag ettermiddag møte kultur— og kirkeminister Trond Giske (Ap), både for å legge fram egne synspunkter, men også for å høre hvordan regjeringen ser på salget.

Johansen tror at både politikere og andre som deltar i kultur- og mediedebatten, ble overrumplet over styrevedtaket.

Klubbleder Jan Erik Skau i Orkla-avisen Fredriksstad Blad sier at de ansatte er oppgitt og at stemningen er på bånn. Han finner fortsatt ingenting godt å si om den nye eieren, investeringsselskapet Mecom med David Montgomery i spissen.

Gi ham en sjanse!

– Redaktørene innkalte i morges til et allmøte, og fra ledelsens side er tonen «gi ham en sjanse». Men vi andre har overhodet ingen tiltro til Montgomery. Og det som er sagt om ham og Mecom siden styrevedtaket onsdag, har ikke fått oss til å endre mening, sier Skau til NTB.

Han finner det lite tillitvekkende at Orkla Medias sjef, Bjørn M. Wiggen, skal lede det nye selskapet som vil bli opprettet, og som får hovedkontor i Oslo.

– Wiggen var en av initiativtakerne til denne prosessen, selv om han snudde i siste øyeblikk. At han får fortsette, er foruroligende, sier Skau.

Klubblederen innrømmer at situasjonen ser ganske håpløs ut.

– Men vi kan ikke legge oss ned riktig ennå. Vi må fortsatt prøve å bearbeide Stein Erik Hagen. Han glapp kolossalt i innspurten, og det er ingen rest av tiltro tilbake. Men vi kan ikke gi opp, sier Skau.

Han har snakket med klubbledere i flere Orkla-aviser på Østlandet i morgentimene og sier at stemningen er den samme overalt. Ingen ser noe positivt i å bli kjøpt opp av Mecom. (©NTB)