LILLESAND: — Vi jobber med å få den opp igjen, sier en av eierne til Fædrelandsvennen.

Den unge lillesanderen eier 45 fot store «Malmsund» sammen med en kamerat. Mannen vil helst unngå navn i avisen. At snøfallet skulle få slike følger hadde ikke falt ham inn.

— Vi dykket tirsdag for å få noen tau under båten og sjekke tilstanden på den. Skroget ser greit ut, men problemet er at skøyta ligger så skrått på bunnen. Propellen ligger på åtte meter, mens baugen er over vannflaten, sier lillesanderen.

Skøyta kjøpte de i januar i fjor - for den symbolske sum av én krone. Farkosten var nemlig i heller dårlig stand.

— Noe av treverket var kleint. Men vi har fått skåret ut ny rekke i eik. Den skulle vi ta til sommeren, men vi vet jo ikke helt hvordan dette går. Til nå har vi holdt båten flytende, men ikke noe særlig mer, sier båteieren.

Han regner med at motoren skal overleve saltvannsbadet. Den har fått seg et skikkelig saltbad tidligere, da «Malmsund» holdt på å gå ned ute i Skagerrak en gang.

— Det er en ensylindret semidiesel som står i den. Fra 1936! Det er ikke mye som skal til før den starter opp og går, sier eieren.

Båten ble bygget på Flekkerøy for 70 år siden. Den har vært på flere hender, blant andre skal Jørgen og Reidar Jonassen og Oddmund Berntsen ha eid den. «Malmsund» gikk på reke- og makrellfiske i mange år, med en rekke visitter på Danskerevet. Seinere har både sjøspeiderne og Hydralift vært innehavere før de to lillesanderne overtok roret.

— Det falt meg aldri inn at dette snøfallet kunne få slike følger. Andre har hatt mistanke til at snø fra ryddingen på kaia kan ha havnet på båten. Men selv tror jeg ikke det. For det er klart at det er ganske mange kvadratmeter på en slik båt, og snøen var tung, sier båteieren.

Han legger til at treverket som ligger over vannlinjen lett slår sprekker i sola. Dermed kan vann lettere komme inn når båten ligger lavt i sjøen.

«Malmsund» har seks soveplasser og en ovn til vedfyring, laget i sin tid av sjøspeiderne.

Om det klaffer med kran og dykkere forsøkes det på heving neste lørdag. Båten er et tungt løft, trolig veier den mellom mellom 30 og 35 tonn.

Også en 32 fots slepebåt, tilhørende entreprenør Ted Sandnes, kom under vann i snøværet, hengende etter fortøyningen. Den ble berget etter et par timer uten skader.