VENNESLA: Etter det vi forstår, ble det fortalt åpent en rekke enkelthistiorier om hvordan ledelsen har behandlet enkeltpersoner og tidligere ansatte. Det skal ha vært både opprivende og sterkt å være tilstede.

Kritikken rammet særlig Gunnar Jeppestøl, hovedpastoren de siste 18 årene.

Detaljer fra møtet er utover dette ikke kjent, men før det begynte klokka 19.00 i går snakket Fædrelandsvennen med flere som sa at lederskifte nå var på tide, eller en kraftig omorganisering av ledelsen. Da gikk ryktene om at det ville komme forslag om ny ledelse, eventuelt at et nytt medlemsmøte skal ta stilling til dette om noen uker.

— NØDVENDIG

Jens Christian Langås var ungdomspastor i Filadelfia Vennesla mellom 1999 og 2001. Selv er han utmeldt, og hadde derfor ikke møterett i går kveld, men han sier han følger med.

Langås mener opprøret eller folkeoppgjøret mot ledelsen, som nå kommer i en av Sørlandets største menigheter, er helt nødvendig.

— Det har vært forsøkt tatt opp før, men slik jeg forstår det snakker vi nå om en endelig mobilisering, og det er på tide, sier Langås, som rett og slett ikke orket å jobbe i menigheten mer.

— Det finnes flere hundre medlemmer som er positive og som ønsker å bidra. Men på meg virker det som Gunnar Jeppestøl oppfattet sunne kritikere som truende, og at annerledes tenkende blir møtt med motstand, sier Langås.

Flere personalsaker

Langås sier at fire, fem personalsaker de siste årene, hvor folk har sluttet eller blitt bedt om å slutte, ligger bak det som nå skjer - sammen med stor frustrasjon om hvordan medlemmenes makt er redusert til fordel for pastorens makt.

— I Filadelfia Vennesla er menighetsmøtet det høyeste organet, og det innsetter eldsterådet. Men dette organet ble etterhvert pulverisert. Det er også mye kritikk mot at eldsterådet ikke opptrer selvstendig og kritisk i forhold til ledelsen og Jeppestøl, sier Langås.

— Du kan si at de fleste som ønsket endringer, hadde ideer, eller hadde andre måter å tenke på. De har sluttet. Det gjelder også flere eldstebrødre.

— Det var ikke rom for å komme med forslag hvis man ikke hadde adgang til den innerste maktkretsen. Derfor er mange frustrerte og lei seg. Mange har følt seg motarbeidet, sier Langås.

— Det triste er at dette er mennesker som bare ønsker menigheten godt, og som vil bidra i Guds rike, men de oppfattes som illojale eller truende av pastor Jeppestøl og hans nærmeste, sier Langås.

JEPPESTØL TAUS

Gunnar Jeppestøl ville ikke snakke med Fædrelandsvennen i går.

— Siden jeg er midt oppe i det, skal medpastor Geir Stomnås snakke offentlig, sa Jeppestøl.

Stomnås var ikke å få tak i for kommentarer i går kveld, siden medlemsmøtet fremdeles pågikk da vi passerte deadline.