— Det var fantastisk spennende. Jeg tenkte bare at jeg var glad for at vi ikke var midt inne i dem, sier Philgaard på telefon fra hjembyen Aarhus i Danmark.

Søndag var han i Kristiansand sammen med sin bror for å prøveseile en seilbåt som var til salgs. Utenfor Høvåg oppdaget de fire forskjellige skypumper.

— Verken jeg eller broren min har sett noe slikt før. To av dem beveget seg langs kysten, mens de andre to hadde retning mot oss, slik at vi måtte snu kurs, forteller Philgaard.

— Slike skypumper eller virvelvinder er ikke uvanlig i Norge, sier Ole Nieslen i Meteorologisk institutt.

Nielsen kan fortelle at den siste delen av august har det vært et typisk vær for slike skypumper, det vil si fuktig, varmt og torden.

— Selv i Norge kan disse skypumpene gjøre litt skade. På Biri tidligere i sommer var det en som veltet en hel campingvogn, og en sjelden gang kan man se spor etter slike skypumper i skogen.

— Hvor farlig er det å møte på slike på sjøen?

— Jeg har aldri hørt om forlis som følge av dette, men seilbåter bør være forsiktige. Skypumpene er som regel små i Norge, men det kan blåse ganske intenst i sentrum av de, sier Nielsen.

For at en skypumpe skal kunne kalles en tornado, må den være av en viss styrke.

— De minste tornadoene kan ha en diameter på mellom ti og 50 meter og varer bare noen minutter. Men vinden i sentrum kan komme opp i 150 kilometer i timen. De største som vi finner i innlandet i USA, India og Australia, kan ha en diameter på flere kilometer, vare i timevis og gjøre svært stor skade, forteller Nielsen.

Du kan lese mer om tornadoer på hjemmesidene til Meteorologisk institutt her.