KRISTIANSAND: — Barna der nede har ingen foreldre, derfor trengte de noen leker. Det er så trist at de er så fattige, forklarer 11 år gamle Brage Selås for Fædrelandsvennen.

Det er nesten to uker siden Brage og onkelen Einar Gulbrandsen og hans kone Natalyia Gulbrandsen kom hjem fra Ukraina. Der tilbrakte de en uke på hjelpeorganisasjonen Arkenstiftelsens hjem for foreldreløse barn i byen Lipine, hvor de fire søsknene Alexander (11), Boris (8), Irina (6) og Anatony (5) har sitt hjem. Søskenflokken er å regne som foreldreløse etter at faren begikk selvmord og moren mistet foreldreretten på livstid grunnet rusmisbruk.

Eget initiativ. Brage tok selv initiativ til å samle inn leker på skolen og bli med på reisen. Einar og Nataliya Gulbrandsen kjører fra før hjelpsendinger til landet fire til fem ganger i året gjennom Agder/Telemark-aksjonen, og de hadde ingen betenkeligheter med å ta den modige gutten med i lastebilen.

— Jeg synes det er bra at han tar dette initiativet og er veldig stolt. Det er modig gjort at han blir med på reisen selv, og på den måten får et helt annet inntrykk av ting. Det er viktig for barn å se at verden ikke bare er som hjemme. De har godt av å kjenne det på kroppen, sier Einar Gulbrandsen.

Han traff ukrainske Natalyia på en hjelpesendingstur for halvannet år siden, og har hatt Brage med ned for å treffe familie en gang tidligere. Den gangen var det mer en ferietur for unge Brage, mens han denne gangen fikk oppleve livets realiteter på en litt annen måte. Inntrykkene fra reisen er mange og sterke.

Aldri hørt om pizza. - Det er vondt å se at barn må tigge på gaten for å gi foreldrene penger til narkotika. Jeg synes ikke de burde ha det sånn. 200 kroner i Ukraina er like mye verdt som 2000 kroner i Norge. Og barna der nede hadde aldri hørt om pizza! forteller 11-åringen engasjert.

I to døgn var han passasjer i onkelens hjelpesendingsbil, og i kahytten på traileren hadde han med seg den spesielle gaven til barnehjemsbarna. Reisen startet grytidlig på morgenen 23. september på Bjørndalssletta i Kristiansand, hvor lekene ble lesset på. Deretter gikk turen via Horten og Moss, med båt til Svinesund og videre til Trollhättan i Sverige. Fra Halskrona tok trioen ferje til Gdynia i Polen og fortsatte videre til grenseovergangen ved Dorohusk og inn i Ukraina. To døgn etter avreise fra Kristiansand nådde følget barnehjemmet i Lipine.

Den lange turen tok ikke motet fra 11-åringen, som gjerne reiser tilbake igjen så fort han får muligheten.

— Jeg har lært meg en god del engelsk og allerede spart 100 kroner til neste gang, smiler Brage.