KRISTIANSAND: 20-åringen, som er bosatt i Mandal, har ifølge politiet ikke førerkort på noe annet kjøretøy enn moped. Likevel skal han ha råkjørt med en Nissan Skyline, en bil som betegnes som en fartsmaskin, på Dvergsnesveien søndag.

— Alt tyder på at det var bileieren som selv kjørte bilen, sier stasjonssjef ved Randesund politistasjon, Odd Nordmo, til fvn.no.

I bilen hadde 20-åringen med seg tre passasjerer. Den ene av dem, en 18 år gammel kvinne fra Kristiansand, ligger livstruende skadet på Ullevål universitetssykehus i Oslo.

Hodeskader

— Hun er operert for hodeskader, og er under intensivbehandling. Tilstanden hennes er fortsatt livstruende og kritisk, opplyser informasjonsrådgiver Gro Warholm ved sykehuset til fvn.no torsdag.

Bilen hun satt i hadde ratt på høyre side, noe som hittil har gjort det vanskelig for politiet å finne ut hvem som kjørte bilen . I kollisjonen ble kvinnen, som var passasjer i forsetet, kastet over på førersiden.

— Uavhengige vitneforklaringer går på at hun er blitt kastet over på førersiden som følge av sidekreftene som har vært i kollisjonen. Hun ble liggende på høyresiden etter kollisjonen, men på en slik måte at vi nærmer oss en konklusjon på at hun ikke har kjørt bilen, sier Nordmo.

Kjørte med prøveskilter

Den 20 år gamle bileieren fikk torsdag i forrige uke prøveskilter på bilen. Disse gikk ut søndag, men var ifølge politiet gyldige da ulykken skjedde i 15.40-tiden. Siden mandalitten ikke hadde førerkort, hadde han fått en av vennene til å få skiltene ut.

— En av passasjerene, som hadde førerkort, har leid prøvekjennemerkene, sier Nordmo.

Vedkommende kan muligens vente seg et oppgjør med rettsapparatet for å ha overlatt kjøringen til en person som ikke hadde førerkort.

— Det er noe politijuristene får vurdere når vi er ferdige med saken, sier stasjonssjef Nordmo.

Høy fart

Han reagerer kraftig på at ikke noen har stanset den uforsvarlige kjøringen.

— At en som ikke har førerkort kjøper en slik bil, er uforståelig. Jeg tror de fleste som er i nærheten av en uten førerkort ville sagt at dette er dumt. Men vi snakker om en myndig person som må ta ansvar for dette selv, sier han, og legger til:

— Det var bare tilfeldig at ikke enda flere ble alvorlig skadet. Det er kanskje den størst forbauselsen i denne ulykken. Det kunne gått flere menneskeliv.

Årsaken til kollisjonen, hvor også tre barn og to voksne i den møtende bilen ble skadet, synes ifølge politiet å være høy fart, uten at Nordmo kan si noe om hvor fort 20-åringen har kjørt. Selv om han sammenligner Nissan Skyline med en gatebil, mener han det er irrelevant hvor stor motor det var i bilen.

— Om bilen hadde 200 eller 300 hestekrefter spiller mindre rolle. Det er selve kjøringen som har ført til ulykken som er vesentlig for oss, sier han.

- Uakseptabelt

Ulykken på Dvergsnesveien er den tredje alvorlige ulykken på kort tid i Kristiansand. Lørdag 5. mai omkom en 25 år gammel kvinne og en 23 år gammel mann da motorsykkelen de satt på kolliderte med en bil på Vågsbygdveien. Natt til 17. mai ble Donn-keeper Helene Hæg (16) alvorlig skadet i en mc-ulykke ved broen over Fidjekilen ved Dvergsnes, ikke langt fra stedet ulykken skjedde søndag.

— Det gjør inntrykk på både politifolk og andre at dette ikke slutter å skje. 18-20-åringer er ikke dyktige sjåfører. At de har et så forstørret bilde av seg selv, er ikke akseptabelt. Hvis de har så mye å få ut, må de finne andre, lovlige steder. Å råkjøre med venner som passasjerer, og i tettbygde strøk med barnefamilier, er helt uakseptabelt, sier Nordmo.

Politiet har ikke mistanke om at 20-åringen var ruspåvirket da han kjørte bilen.