KRISTIANSAND: — Den nye skoleloven sier er at elevene skal kunne skrive, lese, regne og uttrykke seg muntlig, samt inneha digital kompetanse. Da må elevene ha verktøy, sier leder for Kristiansand Venstre, Dag Vige, til fvn.no.

- Vi må ta konsekvensen av det en forventer at skolen skal lære elevene. Det blir et markant klasseskille når noen elever ikke kan gjøre skolearbeid hjemme på sin egen pc, mener Vige.

I 2007 innføres gratis pc til elever i videregående skole.

— Elevene i ungdomsskolen bør ha samme mulighet. Allerede i dag brukes det mye ressurser til digitale verktøy. Hvorfor ikke ta skrittet helt ut? mener Dag Vige.

— Ungdom lærer hverandre opp på pc, og veldig mye av læringen og eksperimenteringen skjer hjemme etter skoletid. Vi må sørge for at alle får like muligheter til å henge med på kompetansesamfunnets premisser.

Klar avtale med foresatte Han ser for seg en ordning der skolen gir 8.-klassingen en laptop med ordinær programvare første skoledag, der det inngås en klar avtale med elevens foresatte om bruk og vedlikehold.

— Elevens foresatte forplikter seg sammen med eleven til å ta vare på maskinen, og samarbeider med eleven og skolen om en god kultur for bruken av den.

Vige tror ikke det er nødvendig å kjøpe inn " monster-pcer " for å møte alle kravene til elevens bruk.

— Det er ikke nødvendig med en pc som kan takle ethvert nytt og fancy spill, men det bør jo være kraftige maskiner, slik at de også kan brukes til lyd- og bildebehandling. Dermed bør det jo være snakk om en pc av en viss størrelse. Ungdom i 13-årsalderen er jo allerede avanserte brukere av både pc og andre digitale verktøy.

— Det blir et hinder hvis det ikke er digitalt verktøy tilstede.

Like viktig som å kunne lage mat

— Skal vi kunne bli en befolkning som takler internasjonal konkurranse, bør vi satse enda tyngre på de unges pc- og it-kompetanse. Og vi må satse nå, sier Vige.

Han understreker at digital kompetanse er en allmenn kunnskap som skolen har ansvaret for å formidle på solid vis.

— Kunnskapen om hvordan du bruker pc-en, ikke minst for å skaffe deg informasjon og kunne utnytte internett som en kunnskapsressurs må ligge i bunn for de unges dannelse og utdannelse.

— Det er like viktig som å lære å lage seg mat når du skal flytte på hybel, sier Vige.