OSLO: — Vi har filmopptak av at elefanter ved alle sirkusene er blitt slått. Trenerne bruker pisk og annet redskap på en slik måte at dyrene regelrett pines, sier pressetalskvinne Siri Martinsen i NOAH til Nationen.

Noen av opptakene ble filmet på sirkusområdet, andre på lenger avstand. Filmingen var ifølge Martinsen fullt lovlig, og opptakene har lyd.

— Vi har fått elefanteksperter til å analysere lydene og deres konklusjon er helt klar: Elefantene brøler av smerte, sier Martinsen.

Sirkusene drar rundt omkring i landet, og det er derfor lokale myndigheter som til vanlig følger dem opp.

— Vi ønsker at hovedpolitikammeret i Oslo skal etterforske saken. Dette er et risikodyrehold som flytter fra sted til sted og slipper unna fordi lokale myndigheter ikke har tilstrekkelig kompetanse til å gripe inn, sier Martinsen.

Ikke bekymret

Sirkusdirektør Arild Arnardo har hverken sett eller hørt om anmeldelsen NOAH skal levere til politiet.

— Dette er tullball og hører ingen sted hjemme. Dette er bare påstander, sier Arnardo til fvn.no.

Ifølge han trekker NOAH frem saker som skjer ute i verden og bruker det imot sirkusene i Norge.

— Filmen om elefanten som blir slått er 20 år gammel, og det er ingen av oss som skjønner grunnen til dette. Dette er ikke normal oppførsel, understreker Arnardo.

Han bekymrer seg ikke for at NOAH skal anmelde sirkusene.

— Det er ikke noe problem for oss om de velger å gjøre det. Vi har alt i orden og jeg håper at vi får ryddet opp i dette. Mattilsynet har regelmessig uanmeldte inspeksjoner hos oss, og vi har papirer på at alt er etter ønskelig standard, sier Arnardo til fvn.no.

Vuderer å motanmelde

Direktør Knut Dahl i Cirkus Merano begynner å bli lei av aktivister.

— Vi vurderer å motanmelde de såkalte dyrevernerne for trakassering og hærverk. De river ned plakater og gjør sitt beste for å ødelegge. Vi har veterinærer på inspeksjon rett som det er, og publikum er rundt oss hele tiden. Hadde vi plaget elefantene våre, ville folk visst det umiddelbart, sier Dahl.

Mattilsynet har også mottatt noen filmer om sirkus fra dyrevernorganisasjonene. Seksjonssjef Torunn Knævelsrud sier Mattilsynet tar saken på alvor, men kan ikke se på filmene som dokumenterte lovbrudd.