KRISTIANSAND : — Vi vet ikke hvor mange som har bodd på barnehjemmene i Kristiansand fra 1954 til 1979, eller hvem de er. Derfor har vi en annonse i nasjonale og lokale aviser denne uken der vi ber tidligere barnehjemsbarn og ansatte om å ta kontakt med oss, sier Anita Jarvoll Hekneby.

Hun leder utvalget som skal kartlegge hvordan den praktiske og følelsesmessige omsorgen var på barnehjemmene i Kristiansand og undersøke om det har forekommet noen former for overgrep.

Tirsdag i forrige uke ble den første av de 59 tidligere barnehjemsbarna intervjuet i tre-fire timer. Da bergsutvalget gjennomførte sin gransking, tok tre av de tidligere barnehjemsbarna sitt eget liv.

AVSLUTNING

— Vi skjønner at det er vondt og vanskelig å rippe opp i fortiden. Målsettingen er at disse personene skal oppleve granskingen som en avslutning på noe som har vært vondt og vanskelig; ikke at det skal åpne sår, sier Jarvoll Hekneby.

Alle som skal gjennomføre samtaler med granskingsutvalget får et skriv med informasjon om hvilke følelsesmessige reaksjoner de kan få, og hvordan de best kan mestre dette.

— Vi har tenkt mye gjennom hvordan vi skal gjøre dette minst mulig belastende både før, under og etter intervjuet. Det beste rådet er å ha noen å snakke med som kjenner dem godt etter intervjuet, sier Jarvoll Hekneby.

Det er også opprettet grønn linje til Kristiansand legevakt (80 05 60 15), og samtlige gis tilbud om ti timers samtale med psykolog betalt av Kristiansand kommune.

DOKUMENTASJON

  • Noen synes det er godt å få fortalt sin historie og bli trodd, og synes det er viktig at de er med på å dokumentere hvordan ting har vært for ettertiden for at slikt ikke skal skje igjen. Andre synes de blir utsatt for en unødig belastning, og mener man skal hoppe over granskingen og gå rett på erstatninger, sier Jarvoll Hekneby.

Alle som skal til intervju bes om å ta med seg det de har av dokumentasjon fra barnehjemstiden. I ettertid prøver utvalget å framskaffe det som er mulig av skriftlig dokumentasjon om hvert enkelt barn.

— Vedtakene fra barnevernsnemdene fins gjerne. Utover det har det vært veldig begrenset med skriftlig dokumentasjon å finne i de andre byene der gransking har vært gjennomført, sier Jarvoll Hekneby.

ERSTATNINGSUTVALG

Utvalget skal kun granske forholdene på barnehjemmene Kristiansand, ikke fosterhjem, eller barnehjem andre steder på Sørlandet.

— Det har vært en diskusjon om mandatet skal utvides, men det er ikke avklart, sier Jarvoll Hekneby.

Før jul skal hun intervjue 27 mennesker, resten møter utvalget etter jul. Utvalget har fått kontor i Vestre Strandgtate 42 med åpningstid mandag og tirsdag og annenhver fredag fra 9.30-15.30, og har telefonnummer 99 34 30 00. Utvalget skal være ferdig 1. september neste år. Kommende vår planlegger Kristiansand kommune å opprette et utvalg som skal behandle søknader om erstatning for ødelagt barndom på barnehjem i Kristiansand.