LINDESNES: — De var veldig takknemlige ja, smiler Kent Aadnøy (15), Gunnar Steinsland (15) og Henrik Støilehommen (16).

Politiet nøler ikke med å utrope guttene til helter som berget ekteparet på 48 og 49 år da båten tok fyr i går ettermiddag, like før klokken 14. Det skjedde utenfor Svinør ved Våre, Vårøy på folkemunne, om lag to nautiske mil, 3,5 kilometer, fra land.

De tre guttene oppholder seg for tida i Kåfjordneset i Lindesnes på hytteferie. De er kamerater fra Ålgård i Rogaland.

— Vi var ute i båten min, en 10 fots pionerjolle, på vei til Lindesnes fyr da vi oppdaget noe røyk ved Vårøy, forteller Henrik.

Guttene var nysgjerrige, så de peilet seg inn mot røyken da de etter hvert oppdaget at det var en stor båtbrann under utvikling. De satte full speed mot havaristen da de oppdaget en mann og en kvinne liggende i sjøen i redningsvester, et lite stykke unna den brennende båten.

Se bildene fra båtbrannen her.

Brukte åre

— De så at vi kom rett mot dem, så de ropte ikke, forteller guttene. Det var høye bølger, så guttene måtte bruke årene som de holdt ut mot ekteparet. Den grep de fatt i og etter litt slit ble de dratt om bord.

Det ble mye klemmer om bord, får vi vite. - Ja, de var veldig glade for at vi fikk dem om bord, smiler guttene. Ekteparet hadde ligget i sjøen i fem minutter da redningen kom.

— Straks de var om bord, ringte jeg til politiet som sa de ville komme så fort som mulig, forteller Gunnar. Etter hvert kom både politibåt og redningsskøyta «Hvaler» som sprøytet båten med skum. Yachten sank så etter hvert.

Guttene og ekteparet tok umiddelbart turen mot land etter at de var plukket opp.

— Men underveis sa vi til alle båtene som var på vei ut at det ikke var flere om bord og at de måtte holde seg unna fordi det kunne eksplodere, forteller Kent.

Virket ikke

Ekteparet kunne fortelle at det hadde begynt å brenne i båtens motor. Ulykkelig nok virket ikke brannslukningsapparatet om bord, og dermed utviklet brannen seg i en voldsom fart. - Da måtte de bare hoppe i havet til slutt for å berge seg, sier guttene. De fraktet ekteparet inn til Åvik der de ble hentet av politiet og brakt til legevakten.

Ekteparet har et barn, men denne var heldigvis ikke med. - De fortalte at de akkurat hadde dratt fra land. De var på vei vestover, sier guttene.

Ekteparet er fra Vestlandet. Begge to kom altså fysisk uskadet fra den rystende hendelsen, men ble tatt med til legevakten i Mandal for rutinesjekk. Politiet i Mandal opplyser at de skulle komme på politistasjonen i går kveld, slik at man fikk klarhet i hendelsesforløpet.