KRISTIANSAND: — Frp har ikke forstått alvoret i slike saker når de foreslår noe sånt. Å gi penger til folk som tipser er meget useriøst, mener ordførerkandidat Mette Gundersen (Ap).

Hun har selv jobbet en del med omskjæringsproblematikken, og mener bestemt at tipshonorar ikke er veien å gå.

- Dette blir helt galt, og Utsogn tar ikke jentene på alvor med et slikt forslag. Han har ikke skjønt noe om æreskodeksen i disse familiene. Jeg er skuffet over at Frp kan falle til et slikt nivå, jeg kan nesten ikke tro det, sier Gundersen, sterkt engasjert.

Straffeloven mot omskjæring av kvinner trådte i kraft fra 1996. Gundersen minner om at omskjæring er straffbart.

— Dette er forbudt i Norge, og hvis noen vet om tilfeller av omskjæring, har de plikt til å melde fra, understreker Gundersen.

Heller info

Hun mener informasjon er viktig for å få bukt med problemet.

— Barnevern, skole, helsetjeneste og barnehager er våkne i forhold til omskjæring. Folk må også vite hvor de skal henvende seg hvis de vet om omskjæring, sier Gundersen.

Frps Utsogn har stor tro på at forslaget om tipshonorar skal bli vedtatt i bystyret. Men en ringerunde Fædrelandsvennen har gjort, viser at det kan bli problematisk.

— Vi i KrF er selvfølgelig mot kjønnslemlesting, men å basere oss på angiveri og bruke penger på denne måten, har vi ikke tro på. Det er bedre å sette pengene i skole- og helsetjeneste, sier Jørgen Kristiansen, ordførerkandidat for KrF.

Heller ikke SV vil støtte forslaget.

— Jeg kan ikke se at dette er en kommunal oppgave i det hele tatt. Jeg tror heller ikke tipshonorar vil bidra til reduksjon av problemet. Holdningsskapende arbeid helt fra barnehagen og informasjon til asylsøkere er bedre tiltak, mener Harald Hageland, gruppeleder for SV.

Originalt

Høyres Per Sigurd Sørensen er derimot ikke helt avvisende.

— Dette er en original idé. Altså, alle gode ideer som kan gjøre noe med den problemstillingen er verdt å tenke gjennom. Jeg skal ikke dømme noen forslag nord og ned, men om det er det beste forslaget i verden, vet jeg ikke, sier Sørensen.

Selv har han ikke noen konkrete ideer som kan stanse omskjæring av kvinner.

— Jeg er nok mer opptatt av å forebygge omskjæring gjennom informasjon. Men jeg har ikke noen kjappe løsninger, sier han.

Vidar Kleppe (Dem) er den eneste som applauderer forslaget.

— Jo, dette må jeg si er veldig bra. Demokratene har foreslått dette for lenge siden, så jeg vil ønske Frp velkommen etter. Ideen er helt super den, mener han.