LYNGDAL: — Jeg har vært fisker hele mitt liv. Da jeg var tre år fikk jeg min første krabbeteine. Det føles helt forferdelig at jeg på slutten av min yrkeskarriere skal bli jaget fra Korshavn, sier Jan Pettersen (63), Korshavns eneste gjenværende heltidsfisker.

I 1984 fikk fiskerne i Korshavn bevilget 220.000 kroner til å bygge sin egen fiskebrygge. Et arbeid fiskerne selv gjorde på dugnad. Nå krever havnevesenet i Lyngdal at alle som fisker i Korshavn fjerner utstyret langs bryggene, med bakgrunn i turisme og sommersesongen.

— Tidligere var alle som bodde i Korshavn fiskere. Selv om jeg er den eneste fiskeren på heltid, så bruker fremdeles innbyggerne fiskebrygga. Havnevesenet ønsker å legge til rette alt for turistene, og da blir vi som fisker, jaget, sier Pettersen, som legger til at det vil være umulig å ta fiskeutstyret med hjem hver dag.

Få turister

  • De fleste turistene drar nå til Farsund eller Spangereid. Det paradoksale er at de få som kommer her, ønsker å oppleve ei aktiv havn. Bosettingen her i Korshavn ønsker også å bevare de gamle tradisjonene som gjør stedet så spesielt, sier Pettersen. Turist Gunnar Hansen fra Østlandet, synes det er ille at havnevesenet griper inn.

— Vi som kommer hit, vil jo oppleve det som skjer på stedet. Det er ikke bra det fiskerne blir utsatt for, mener Hansen.

De siste årene har havnevesenet sendt brev til samtlige husstander i Korshavn, hvor de ga innbyggerne en frist til for fjerne fiskeutstyret langs bryggene. Et krav de 150 innbyggerne i Korshavn har latt være å følge, fordi de ønsker å bevare gamle tradisjoner. I år har havnevesenet leid inn Farsund Fortøyningsselskap til å gjøre ryddejobben. Jobben skulle vært gjort torsdag i forrige uke, men da Fædrelandsvennen tok turen til Korshavn, og på forhånd ringte havnevesenet, fikk vi beskjed om at arbeidet måtte utsettes.

Fordi avisen skulle komme, tror Pettersen.

Søppel

Havnesjef i Lyngdal, Jane Arnesen Spinnangr, forteller at opprydningen skyldes gammelt fiskeutstyr som forurenser naturen.

— Vi anser mye av det som ligger der som søppel, og vil holde bryggene ryddige for turister som besøker Korshavn. Bakgrunnen er flere henvendelser fra turister, om at det ser stygt ut på bryggene, sier Spinnangr.

Det forstår ikke Pettersen.

— Alt av fiskeutstyr på bryggene er laget av nylon, et stoff som ikke forurenser. Det kunne Niva bekrefte, da de var her på inspeksjon, sier han. For å være på den sikre siden har han laget en flåte, hvor han har mesteparten av utstyret.

— Jeg kaller det bare emigrantflåten, fordi havnevesenet fire ganger har pålagt meg å flytte den. Nå håper jeg at den kan bli liggende. Jeg er jo tross alt avhengig av utstyret i yrket mitt.