KRISTIANSAND: — De har ikke hatt kontroll med sine radioaktive kilder, og det er en alvorlig sak, sier senioringeniør Hans Bjerke ved Statens strålevern.

Sykehuset har brutt strålevernforskriftene ved verken å oppbevare radioaktive stoffer bak låste dører eller å ha tilfredsstillende lister over det radioaktive materialet.

Sykehuset har skjerpet rutinene og skal kjøpe spesiallåser for å hindre uvedkommende adgang til radioaktive stoffer både i Kristiansand og Arendal.

  • Vi har ikke akkurat hatt gode nok rutiner, men dette er en storm i et vannglass, sier strålevernansvarlig Steinar Tveiten ved Sørlandet sykehus.

Stråler pasientene

Seksjonsleder Tone Eriksen ved Nukleærmedisinsk seksjon kjøper inn rundt 1400 gigabecquerel årlig, med virkestoffet Technesium 99m. Halveringstiden er bare seks timer. Pasientene avgir stoffet tilbake til naturen etter at det er kraftig nedbrutt. Rester går i en søppelkasse som fraktes til Støleheia avfallsanlegg.

Men i tillegg bruker sykehuset også andre, radioaktive kilder til å teste medisinsk utstyr. De oppbevares i samme skap på sykehuset.

To av sju testmarkører, på størrelse med et kronestykke, forsvant fra Sørlandet sykehus i Kristiansand en gang mellom januar og juni. Da utstyret skulle testes 4. juni var to Ba-133 testkilder borte fra blybeholderen de lå i. De to avgir 2,3 millioner becquerel. Halveringstiden er ti år.

Dette ble umiddelbart varslet til Statens strålevern.

Endte i søppelkassa

  • Vi vet ikke når det skjedde, men vi tror blybeholderne med disse «kronestykkene» feilaktig har blitt brukt til avfall etter injiseringer. Deretter har man kastet dette i søpla som skulle til Støleheia, uten å merke at testkildene fulgte med, sier Steinar Tveiten.

— Hvordan kan dere vite at ikke uvedkommende har tatt stoffet?

— Testkildene er ikke interessante for andre. Vi er 99,9 prosent sikre på at menneskelig svikt ligger bak, sier Tveiten.

Testkildene er så små og ufarlige at de kan forbli begravet på Støleheia uten fare, bekrefter Statens strålevern.

Heretter skal de ansatte måle søpla med geigerteller for å sikre seg at ikke stoffer med for høye radioaktive verdier går i feil sortering.