KRISTIANSAND: — Jeg pusser vinduene her en gang i blant, og det er fingermerker her, men det spørs om noen har sett den. Det er nok et av de minst sette dyrene vi har her ja, sier dyrepasser Jeanette Berås.

Bortgjemt, bak et vindu ved parken til orangutangene, ligger dovnelorien Gilbert. Når Julius svinger seg i toppen av et tre, ligger Gilbert i en hul trestamme og sover gjennom store deler av dagen. Det er først når de mange tusen som besøker Dyreparken i sommer går hjem for dagen, at Gilbert opp av stammen sin.

— Når den kommer ut av stammen er det fart på den, sier Berås.

Hun vil ikke være med på at Gilbert er det kjedligste dyret i Dyreparken.

— Dovendyret tar jo ikke akkurat av, det heller, sier Berås.

Beslaglagt i tollen

Dovenlori-eksemplaret som Kristiansand Dyrepark har ble beslaglagt i tollen for to år siden. En ferierende nordmann hadde tatt med seg dyret fra Asia for å ha det som kjæledyr her hjemme. Leder for dyreavdeling ved Kristiansand Dyrepark, Rolf-Arve Ølberg, kan si seg enig i at dovenlorien er det mest publikumsvennlige dyret de har.

— Vi hadde ikke tatt inn dette dyret hvis det ikke hadde blitt beslaglagt. For å få dette til å bli mer seerverdig er vi nødt til å bygge et nattbur hvor vi snur lyssyklusen. På denne måten vil dyret være våken når folk er i parken, sier han.

Ølberg forklarer at dovenlori er en art som tilhører halvape-familien. Det er et nattdyr med utbredelse i Sørøst-Asia, og størrelsen på arten er rundt 30 centimeter.

Mot ny rekord

Til tross for den lite populære dovenlorien Dyreparken i Kristiansand er i ferd med å sette ny rekord i antall besøkende i løpet av et år.

— I juli var vi 9 prosent over fjoråret. Da passerte vi 500.000 besøkende. Så langt i år ligger har vi 30.000 flere gjester enn det vi hadde i fjor, sier parkdirektør Arne Robstad.

Onsdag 12. juli 2006 ble det satt ny dagsrekord i Dyreparken med 16.322 gjester. Parkdirektøren mener det er flere ting som er årsak til at så mange mennesker tar turen til Kristiansand Dyrepark.

— For det første så har det jo vært en utrolig sommer med fint vær, samtidig som folk har mer fri og at vi tilbyr et veldig godt produkt her, sier Robstad.

- Julius!

Utenfor vinduet til dovenlorien Gilbert er det folketomt gjennom store deler av dagen. Det er først når fvn.no gjør en familie oppmerksom på at det faktisk er et dyr bak glasset at det Gilbert får publikum.

— Det er vel ikke dette dyret man betaler penger for å se, sier Kim Grøssfjell.

Sander (5) og Line (3) synes heller ikke at dovenlorien er den store tingen. Det finnes andre favoritter i parken.

— Julius! sier Sander.