NÆRBØ: Gutten var publikumsvakt under arrangementet, opplyser politiet. En annen vakt, også det en ung gutt, ble alvorlig skadd i ulykken.

Det skal være første gang en slik ulykke skjer under et motorsportstevne i Norge.

– Jeg kan i hvert fall ikke huske at noe tilsvarende har skjedd i løpet av de rundt 30 årene jeg har holdt på med motorsport, opplyser presidenten i Norges Bilsportforbund, Roar Forgaard, til NTB.

Forgaard var til stede under gateløpet på Nærbø da ulykken skjedde. Han betegner ulykken som «veldig trist». Stevnet ble umiddelbart avlyst etter ulykken.

Forgaard opplyser at det ikke er uvanlig med så unge vakter under et billøp.

– De får solid opplæring og har eldre, erfarne vakter som veiledere, sier han.

Hjertestans

– Vi fikk melding fra AMK-sentralen om at en bil hadde kjørt inn i to vakter under motorfestivalen, og at den ene personen hadde hjertestans. Det ble forsøkt gjenopplivning, men livet sto ikke til å redde, sier operasjonsleder Daniel Kleppa i Rogaland politidistrikt til NTB.

Den andre skadde, en 17 år gammel gutt, ble brakt til Stavanger universitetssjukehus. Han ligger på intensivavdelingen og er alvorlig skadd, men tilstanden er stabil, ifølge sykehuset.

– Vitnene til ulykken blir nå tatt hånd om av et kriseteam fra Hå kommune, sier Kleppa.

Også sjåføren som kjørte ulykkesbilen er tatt hånd om av et kriseteam.

Godkjent bane

Ifølge Forgaard var banen godkjent av to profesjonelle banegodkjennere fra Norges Bilsportforbund på forhånd.

– Nå vil politiets etterforskning vise om alt var som det skulle, sier han.

Bilsportforbundet har allerede startet etterforskning av ulykken parallelt med politiet.

– Vi har også tilbudt ekspertise for å sjekke om det var noe teknisk i veien med bilen, sier Forgaard.

Han vil ikke spekulere om det var bilens bremser som sviktet, det overlater han til etterforskningen å finne ut av. Bilen skal også undersøkes av eksperter fra Statens vegvesen (Biltilsynet).

Det var ca. 50 deltakere i gateløpet på Nærbø, som har vært arrangert en rekke ganger de siste ti årene. Betegnelsen på billøpet er asfaltracing og må ikke blandes sammen med rallykjøring, sier bilsportpresidenten.

I februar i fjor omkom en kartleser under et rallyløp i Solør.