Se video av musekrigen i Birkenes kirke!

BIRKENES: — Jeg har plassert ut 12 feller i alt, sju i selve kirken og fem i verkstedet, sier kirketjener Sigmund Hauge.

Han står og har vareopptelling. De yndige, små musene ligger på «lit de parade» på arbeidsbenken.

— 32! Og det bare siden mandag, sier kirketjeneren. Da var vi bare kommet til torsdag formiddag, så ukefasit blir enda høyere.

Siden sommerferien tok slutt i august har Hauge ført krig på bred front mot uønskede kirkegjester. Han har satt ut blokker med gift både her og der, og musefeller både med nymotens design og mer klassisk utseende er kontinuerlig i bruk. Resultatet til nå: En fangst på 237!

— Nå har jeg snart brukt opp en hel, stor gulost. Om dette fortsetter, må jeg be ordføreren om større ostebudsjett, ler han.

Mange feller

Det første han gjør når han kommer på jobb, er å sjekke fellene. Han tror at om han så hadde satt ut 50 stykker, ville han fått full pott.

— Nå har jeg vært kirketjener her i fem år, og en og annen mus har det selvsagt vært. Men noe slikt som i år har jeg ikke opplevd før. Hva grunnen kan være, vet jeg ikke, sier han.

En teori han har er at en heller kald og fuktig sommer har ført til lite mat og at dyrene fortere vil innomhus. Kanskje har de kommet inn ved vanninntaket i kirken.

  • Det er utrolig hvor flinke disse dyrene er til å ta seg fram. De kan jo klatre rett opp etter kledningen. Jeg har funnet muselort helt oppe i kirketårnet. Heldigvis har de ikke dukket opp i selve kirkeskipet, sier Hauge.

Rikholdig meny

Han viser vei opp på galleriet og tar bort en plate fra orgelet. Det var organisten som først merket at noe galt var fatt. Enkelte av tangentene hang slapt ned, og fire toner manglet. Det viste seg at trespilene som overfører bevegelsene i tangentene hadde havnet på musenes meny. Nå har en spesialist foretatt en midlertidig reparasjon for 6000 kroner.

Musene er ikke kresne. Til og med sømmer og kraver på konfirmantkappene har de gått løs på. Og i stedet for å bare spise av én kappe, har de gått nesten hele raden bortover på hengerne.

Større menighet

  • Jaja, du kan jo trygt si at menigheten vår har vokst, sier Sigmund Hauge. Han kan ikke fri seg fra å se litt humor oppi tragedien.

— En dame ga meg et fint dikt, «Musa i orgelet» av Jakob Sande. Med litt omskriving kan nok den brukes i en eller annen sammenheng, smiler Hauge. Han er kjent for sine humoristiske innslag både på 17. mai og ved andre anledninger. Og en anledning er jo kirkejubileet neste år. Da er Birkenes kirke 150 år - med eller uten mus i orgelet.