LYNGDAL: Politiet i Lyngdal har mistanke om at brannen i Lyngdal var påsatt.

Brannen ble oppdaget av to ansatte i hjemmehjelpen, som kjørte forbi stedet søndag morgen.

— Det ble observert brann i noen paller på baksiden av bygningen før den ble overtent. Etter all sannsynlighet var det her brannen oppstod. Vi jobber nå med teorien om at brannen kan ha vært påsatt, sier lensmann i Lyngdal, Jan Frostestad til fvn.no.

Politiet vil utover søndagen snakke med de som var vitner til brannen.

— Til nå har vi vært opptatt med praktiske utfordringer i forhold til slukningsarbeidet. Utover dagen vil vi gå mer inn i etterforskningsfasen, sier Frostestad.

Politiet har allerede snakket med flere personer, uten at det så langt har ført til noe gjennombrudd i saken.

HER BRENNER DET: Den gamle meierigården ligger i Kirkeveien i Lyngdal sentrum, like ved riksveg 43. Foto: KystAtlas Bygningen nærmest totalskadet — Vi fikk melding om brannen klokken 05.59, opplyser operasjonsleder Vidar Neset ved Agder-politiet.

Vakthavende brannbefal på stedet, Inge Jakob Hansen, opplyste til Fædrelandsvennen søndag morgen at det brenner friskt inne i bygningen, og at brannmannskapene fortsatt slåss for å få kontroll.

Ved 14-tiden hadde brannvesenet fått god kontroll over flammene.

— Det brenner fremdeles innvendig, men røykutviklingen er betydelig mindre. Ståltaket har rast ned over brannen, og vi er nå i ferd med å rive deler av bygningen med gravemaskiner, sier Hansen.

Butikken og lageret til Gla' Pris er fullstendig ødelagt i brannen, og brannvesenet er nå i ferd med å rive det som er igjen av lavprisbutikken. En frisørsalong er også utbrent.

— Slukningsarbeidet foregår fremdeles kun utvendig, siden det er for farlig å sende inn røydykkere, sier Hansen.

Etter iherdig innsats klarte brannmannskapet å redde spiseriet og rørleggerlokalene i samme bygg.

— De har fått noe røykskader, men det er alt.

Den gamle meierigården er en svær, toetasjers bygning, og det ble innkalt ekstra brannmannskaper både fra Farsund og Lyngdal. Ekstra mannskap fra Kristiansand ble også tilkalt.

OVERTENT: Slik så det ut i morgentimene søndag. Store deler av bygningen er nå fullstendig utbrent. Foto: Bjørn Fjelde. Ifølge operasjonsleder hos politiet skal det ikke være fare for at brannen skal spre seg til den omkringliggende bebyggelsen.

— Men fordi røykutviklingen er nokså voldsom, har vi alarmert de nærmeste naboene og bedt dem skalke lukene, opplyste operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt søndag morgen.

Naboer evakuert

De fem nærmeste naboene på østsiden av bygget er nå evakuert, og sendt til Rosfjord hotell.

— Det brenner blant annet i noen malingsspann, og den røyken er ikke helt gunstig å puste inn, sier operasjonsleder Bjarne Bakken ved Agder politidistrikt.

Politiet har også stengt av riksveg 43 i forbindelse med tilførselen av vann til slukningsarbeidet.

Det nedlagte meieriet huser i dag et spiseri, en rørlegger samt en tre-fire andre bedrifter.