KRISTIANSAND: Nå er mannen, som har serbisk og kroatisk statsborgerskap, dømt til en bot på 8000 kroner og må betale 2000 kroner i saksomkostninger.

Hadde behov for smertestillende Historien startet da mannen skadet seg i fjor. Da han ble skrevet ut fra sykehuset, fikk han resept på medisiner. Mannen forklarte retten at på grunn av feilmerking fikk han aldri medisinene. Han hadde imidlertid behov for smertestillende tabletter.

Mannens kone, som bodde i Serbia, visste råd. Hun foreslo å sende mannen Bensedin-tabletter. Hun sendte mannen dermed 90 slike tabletter i en konvolutt, med sitt eget navn og adresse som avsender.

Tablettene lå i orginallemballasjen der det var listet opp hva tablettene inneholdt. Et av virkestoffene var det narkotiske stoffet diazepam, som står på den norske narkotikalista.

Beslaglagt i tollen Da brevet nådde tollen i Norge, ble det beslaglagt, og videresendt til det lokale politiet på mannens bosted — og senere ble mannen siktet for innføring av narkotika.

Mannen forklarte i Kristiansand tingrett at han ikke visste konkret hva tablettene inneholdt. Han sa også at han aldri har brukt Bensedin-tabletter, og at de i hjemlandet ikke oppfattes som farlige.

Kona fulgte rådene på postkontoret Han innrømmet imidlertid at han ikke undersøkte reglene om innførsel av medisiner fra Serbia, eller hva slags stoffer tablettene inneholdt. Mannen ba imidlertid kona om å undersøke reglene før hun sendte tablettene, og hun fikk beskjed på postkontoret i Serbia om at så lenge det stod navn på konvolutten og resepten var vedlagt, gikk det greit å sende slike tabletter. Kona fulgte rådene fra postkontoret.

Mannen trodde også at reglene kona fikk oppgitt, var internasjonale regler som også gjaldt i Norge.

Han erkjente seg derfor ikke skyldig i Kristiansand tingrett. Retten derimot, mente mannen er skyldig i å ulovlig og forsettelig ha innført narkotika til Norge. Retten mente mannen burde ha forsøkt å kartlegge norsk regelverk, for eksempel ved å spør sine slektninger som hadde bodd lenger enn ham i Norge.

Mannen er ikke tidligere straffedømt i Norge.