– Dette kan ødelegge selskapet vårt, sier SAS Braathens’ administrerende direktør, Petter Jansen.

– Dess lenger denne streiken strekker seg, dess større økonomiske og markedsmessige konsekvenser får streiken. Den medfører en betydelig tillitssvikt som øker for hver dag som går, sa Jansen da han informerte om situasjonen torsdag.

Da hadde akkurat flyselskapet blitt enig med SAS Braathens Kabinforening om en ny tariffavtale, samtidig som drøye 1.000 medlemmer i Norsk Kabinforening noen timer tidligere hadde gått ut i streik.

Selv om de 800 medlemmene i SAS Braathens Kabinforening stiller på jobb, regner flyselskapet med at to tredeler av selskapets flyginger vil bli innstilt i dagene framover på grunn av streiken.

– Kritisk situasjon

For SAS Braathens kommer streiken på verst tenkelige tidspunkt. To dager tidligere havnet selskapet på bunn i en måling av forbrukertillit. Samtidig flykter kundene til alternative selskaper, som allerede er skarpe konkurrenter på pris.

– Vi er i en veldig kritisk situasjon, konstaterte Jansen.

Straks streiken var et faktum torsdag morgen, startet også ordkrigen mellom selskapets ledelse og lederen i Norsk Kabinforening, John Lyng, om hvem som er skyld i konflikten som nå er oppstått.

Torsdag morgen beklaget Lyng at de reisende blir skadelidende i konflikten, men er ikke villig til å ta all skylden.

– Vi har tidligere tilbudt selskapet en partiell konflikt, som ville rammet langt færre passasjerer på mindre sårbare punkter. Dette har SAS Braathens med støtte fra NHO nektet oss, sa Lyng.

Dette avvises av SAS-ledelsen.

– Dette er påstander vi tar sterkt avstand fra. Hvorfor i all verden skulle et flyselskap ønske å sette flyene på bakken, sa kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene.

– Misforhold

Rimeligheten i kravene er også partene uenige om.

– Det er uakseptabelt at et kvinnedominert yrke skal ha 90 prosent lønn når et mannsdominert yrke får full lønn for den samme arbeidstiden. Dette er nemlig misforholdet mellom de kabinansattes og pilotenes avtaler, påpekte Lyng i morgentimene torsdag.

Foss Stene sier på sin side at det tilbudet som ble avslått, kanskje er det beste noen vil få i årets lønnsoppgjør.

Petter Jansen mener at å gi etter for kravene, ville undergrave hele fundamentet for flyselskapet.

– Dette handler om vår evne til å overleve i et marked hvor billettprisen, går ned, sa han.

158 fly

Torsdag greide SAS Braathens å få avviklet 158 av i alt 440 flyginger. Flygersjef Håvard Vestgren sier at det vil også være situasjonen i dagene framover dersom streiken fortsetter.

Det betyr at flygingene fra basene på Vestlandet og i Nord-Norge stort sett går som normalt langs kysten. Det blir noen flyginger fra Oslo og sørover i Europa og Svalbard-ruten vil også gå som normalt.

– Vi kan ikke omprogrammere de flygingene de streikende skulle vært på, men vil gå i dialog med partene for å få maksimalt ut av ruteprogrammet innenfor arbeidslivets regler, sa Vestgren.