HOVDEN: — Vi har fått mye snø på kort tid. Det øker risikoen for snøskred. Mye av nysnøen kommer til å bli våt og tung, sier Martin Hauge ved Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps sin vakthytte på Hovden.

Etter snøfallet i fjellet lørdag har hjelpekorpsene som er på vakt skjerpet oppmerksomheten mot skredfare. Søndag vil mannskapet på Hovden ta skredprøver, og Norges Geotekniske Institutt (NGI) skal ha en større gjennomgang av forholdene i fjellet sammen med Meteorologisk institutt.

Nivå 3

— I løypene er det stort sett alltid trygt. Men været kan ha skapt fonner som kan skli ut. Når det blir litt varmt kan snøen under bli som sukkerlag, sier Hauge til fvn.no.

Meteorologisk institutt og NGI betegner skredfaren i fjellområdene i det meste av landet til nivå 3 på en skala fra 1 til 5. Det vil si at det er markert skredfare. I en pressemelding opplyser Norsk Folkehjelp at de fleste dødsulykker i fjellet skjer nettopp når skredfaren har nådd nivå tre.

Måtte snu

I Hovden sentrum har det lørdag kommet om lag 25 centimeter nysnø. Ved vakthytta til Røde Kors ved Vassdalstjønn mellom Sirdal og Setesdal skal det ha kommet om lag en halv meter snø. Tidligere i dag måtte mannskaper fra Hjelmeland Røde Kors Hjelpekorps snu da de skulle på påskevakt på hytta.

— Jeg har aldri opplevd så dårlig vær før. Turen inn til turisthytta med snøscooter tar som regel en halvtime, men i dag brukte vi nesten fire uten å komme frem, forteller operativ leder Leif Harald Jørmeland til Vest- Agder Røde Kors sin infoside.

Værvarselet for søndag bærer bud om sol og oppholdsvær i fjellet. Røde Kors ber imidlertid påsketurister om å være varsomme.