KRISTIANSAND: Det pågår for tiden en storsilt HV-øvelse i Agder fylkene. Tusen heimevernere er involvert i øvelsen som varer fra 18. til 26. april.

Grete Grimstad Isaksen mener folk flest har blitt for dårlig informert om det som foregår. Ved Brattvoll terrasse på Tveit fikk hun en sjokkartet start på dagen.

— Da jeg kjørte hjemmefra i 10-tiden i dag, så jeg plutselig en mann i sivilt som stod ved et postkassestativ. Han fyrte løs med gevær mot en barnehage og en kolonne med militære biler, forteller hun.

Isaksen sier at hun ikke forstod hva som skjedde, og da hun kjørte videre fant hun ut at hun måtte ringe politiet.

— Jeg kjørte ut av veien og fikk den store skjelvingen. Jeg lurte på om jeg burde kjørt tilbake og sett om noen var truffet. Jeg bestemte meg for å ringe politiet.

Da hun fikk politiet på tråden, tok det imidlertid ti minutter før de skjønte at det hele måtte dreie seg om en HV-øvelse, ifølge Isaksen.

- Irriterende opplevelse

— Når du ikke vet hva som skjer er dette ganske skremmende.

Hun sier at hun hadde reagert annerledes hvis personen som fyrte av skuddsalvene hadde hatt grønne klær på seg.

— Jeg synes det er irriterende å bli utsatt for slike opplevelser. Jeg ble jo skremt, og når jeg deler opplevelsen med andre, synes de det er helt horribelt.

— Men du så jo tross alt en kolonne med militære biler da mannen fyrte løs?

— Jeg klarer jo å dra noen slutninger. Men når det blir avfyrt skudd av en i sivilt, så er det greit å få opplyninger om at dette er en øvelse.

Isaksen sier hun først ble først informert om HV-øvelsen da hun åpnet avisen i dag.

Beklager hendelsen

Stein Axel Borgersen er oberstløytnant i Agder Heimevernsdistrikt. Han sier det er beklagelig at slike hendelser skjer. Dette skal visstnok være den første negative henvendelsen Heimevernet har fått i forbindelse med øvelsen.

— Vi er nøye på informere politiet og vi har annonser i avisene, men vi kan sikkert forbedre oss, sier han.

Borgersen forteller at øvingsområdene er merket.

— Om folk leser dette eller ikke, vet jeg ikke. Det er jo også mange militære kjøretøyer i området, så de fleste forstår at det er øvelse. Samtidig blir politiet godt informert.

— Men er det riktig å bruke sivilt kledde personer under en slik øvelse?

— Det kan du godt si, men noe av det vi trente på var å håndtere mennesker uten uniform. Det er jo reelt i dag, sier han.

- En ”reminder”

Borgersen forteller at dagen i dag var et krisescenario hvor militære objekter trente på å bli angrepet. Han tar imidlertid kritikk hvis det stemmer at det ble avfyrt skudd mot en barnehage.

— Hvis det har vært i nærheten av en barnehage, så er det ikke noe bra. Da må det være noen i kampens hete som har glemt seg, tror Borgersen.

Borgersen sier at Grete Grimstad Isaksens kritikk blir tatt alvorlig.

— For oss er dette ”reminder”, avslutter han.